Американските археолози са открили две монументални царски гробници, датирани преди около 3500 години близо до голям дворец от микенската епоха в южния гръцки регион Пелопонес, съобщи гръцкото министерство на културата във вторник.

В изявление на министерството се казва, че куполообразните покриви на двете гробници в близост до двореца на бронзовата епоха на Пилос са се срутили през древността, запълвайки ги с толкова много пръст и развалини, че грабителите на гробове не са могли да влязат, за да ги ограбят.

Въпреки това, те са били обезпокоявани през периода на използването им в продължение на няколко поколения - за разлика от друг микенски гроб, намерен наблизо през 2015 г., който е произвел зашеметяващо съкровище от злато и сребро съкровище, бижута и бронзови оръжия, погребани с човек, който се предполага, че е бил ранен владетел на Пилос.

В двете гробници са открити златен пръстен и златен амулет на древноегипетска богиня, подчертаваща търговските и културни връзки от бронзовата епоха. Министерството заяви, че откритието е особено важно, тъй като хвърля светлина върху ранните фази на микенската цивилизация на Гърция.

Микенската епоха, между приблизително 1650-1100 г. пр.н.е. предостави материал за много от митовете и легендите на Древна Гърция, включително тази от Троянската война.

По-голямата от двете гробници е имала диаметър 12 метра (36 фута) на нивото на пода, а каменните му стени са оцелели до височина 4,5 метра (15 фута) - по-малко от половината от първоначалната му височина.

Другата беше около две трети от този размер и стените й сега са високи два метра. И двете принадлежат към гробницата тип толос, масивни куполни подземни конструкции, запазени за микенски царе, които могат да достигнат приблизително 15 метра височина.

Те бяха разкопани през последните две години от археолозите на Университета в Синсинати, които откриха и близкото богато погребение, което е известно като гробът на Грифинов воин, след някои от намерените в него орнаменти.

И трите гроба, заедно с друга гробница с толос, намерена наблизо преди десетилетия, са построени по-рано от разпростиращия се дворец, чиито руини се намират близо и който е описан в "Одисеята" на Омир като седалище на мъдрия цар Нестор.