През 2025 г. конкурсът за песен на Евровизия ще се проведе в швейцарския град Базел. Това съобщи организаторът на събитието, цитиран от Ройтерс.

Градът ще се подготви за икономически тласък от стотиците хиляди фенове, които се очаква да се стекат в неговите ресторанти, хотели и барове. Финалът на конкурса ще се проведе на 17 май в арена St Jakobshalle в Базел, многофункционално спортно и музикално място, което може да побере 12 000 души.

Базел пребори конкуренцията от Женева за домакин на събитието следващата година. Двата швейцарски града бяха окончателните кандидати, избрани според критерии, включващи транспортни връзки, хотелски капацитет и сигурност.

Други фактори включват налични места, устойчивост и как градът изхвърля отпадъците, както и опит с мащабни събития, каза швейцарската телевизия SRG, която организира шоуто през следващата година.

Правителството на Базел съобщи, че ще представи предложение за финансиране на градския парламент за 34,9 милиона швейцарски франка за покриването на разходите по организацията на събитието.

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия

Швейцария спечели конкурса за песен на Евровизия

Победата на Немо на Евровизия е третата за Швейцария и първата, откакто Селин Дион спечели през 1988 г.