18 групи и двама изпълнители – техни са парчетата, влезли в култовата класация Топ 50 на българския рок “Златните парчета на всички времена”.
“Паралели”, Агенция “Прима” и седмичната класация Топ 100 на БиТиВи организираха това гигантско допитване, в което участваха 60 души, които избраха Топ 50 от 313 предложени рок парчета.

И след всичко това идва големият концерт - нещо което до сега не е ставало.
На сцената на зала 1 на НДК в понеделник 13 декември, ще се качат част от тези, които изградиха българския рок.

Сигнал, Тангра, Ахат, Щурците, Контрол, Васко Кръпката и “Каскадьори” ще бъдат на една сцена в двучасово шоу, с което отбелязваме 50-годишнината на световния рокендрол и заявяваме, че българският рок – макар и поуморен, все още го има.

За съжаление в концерта не могат да участват Стари муцуни – заради ангажименти, както и ФСБ, които горещо се извиняват на своите фенове, но искрено си казват, че отдавна не са свирили заедно и за да се подготвят за такъв голям концерт, ще им трябват много репетиции, за които те нямат физическа възможност.

В НДК няма да се появят и младите наши групи – БТР, Д2, Паникан Уайскар, които съвсем заслужено влязоха във вечната класация Топ 50.
Организаторите обясняват отсъствието с това, че дори тези 7 групи, които ще участват, са критичният максимум за един ограничен 2-часов концерт.

Все пак групите като Диана Експрес, Нова Генерация, ФСБ, БТР, Д2, Паникан Уайскар ще присъстват макар и индиректно на концерта, посредством мултимедия, показваща техни live-изпълнения и клипове.

Иначе организаторите обещаха перфектен звук, сцена и осветление. Косьо Марков от Тангра пък подчерта, че едно от неговите “момчета” – Дани Ганчев, пристига от Белгия няколко часа преди концерта, така че “Тангра” - които в класацията за всички времена са със 7 парчета, като “Оловният войник” е на престижното 2 място – излизат на сцената без репетиции.

Гласът на Сигнал Данчо Караджов от своя страна е лаконичен в коментара си за концерта и класацията – “Една мечта се сбъдна”.

Live-ът започва с емблематичното “Да живее рокендролът” на Кръпката и ще завърши с класиката “Блажени години”, изпълнено от всички групи в памет на Гошо Минчев и на микрофона, запазен от Кръпката, с който Гошо е пял на стотици концерти.

Специално за този концерт Контрол се събират – след 6 години – в оригиналния си състав с Кольо Гилъна, а освен Дани Ганчев, за да се присъедини към Тангра, от Белгия пристига и Емил Герасимов.

В лайфа ще звучат големите български рок-класики, като разбира се някъде към края, когато градусът на емоцията е на предела си, зала 1 на НДК ще запее заедно с Ахат “Черната овца”, парчето обявено за най-обичаното от българските фенове на рока за всички времена.