Бойко Борисов да има доблестта и да заяви, че той е човекът, който ликвидира българското кино, настояват кинорежисьори и продуценти, възмутени от замислената поправка в Закона за българското кино чрез заключителните параграфи на Закона за бюджета през 2011г.

Те раздадоха в кулоарите на парламента парчета от лентата на последния български филм, с които по-рано протестираха заедно с учените и подкрепящите БАН граждани.

Режисьорът Иглика Трифонова каза в кулоарите на НС, че замислената законодателна промяна е на път да влезе в историята на европейското законодателство като негативен пример. С добавката „ако това е възможно" в текста на закона за финансирането на българското филмопроизводство управляващите ни вкарват в безумна игра, добави тя. „Що за обществена договорка е "ако това е възможно"?. Можем ли ние да казваме, че ще си платим данъците, ако това е възможно"?, попита тя.

От Асоциацията на продуцентите Галина Тонева поясни, че държавната субсидия за филмопроизводството за 2011г. е трябвало да бъде 17 млн. лева, но ако бъде направена замислената поправка в закона, субсидията ще стане от 0 до 17 млн. лева. Това ще е ефектът на добавката в теста „при възможност".

Филмовите дейци заявиха, че ще сезират Европейската комисия. Те упрекнаха и министъра на културата, че манипулира общественото мнение, твърдейки, че българските филми се гледали от 20-30 000 души. За четири понеделника четири български филма, излъчени по БНТ, са събрали над 600 000 зрители, изтъкна Диана Андреева, позовавайки се на пипълметрични изследвания.

Представителите на бранша са подкрепени от „Синята коалиция". Михаил Михайлов от СДС подчерта, че единственото, което противостои на чалгаризацията, която ни залива отвсякъде, е стойностното българско кино.

Той повдигна въпроса кое е по-важно - да се правят "тъпи реклами" на България, да бъдат финансирани, или да се прави стойностно кино.

От Асоциацията на филмовите продуценти припомниха, че още в понеделник са внесли декларация до премиера, председателя на парламента и всички депутати с апел, ако направят въпросната законова поправка, да поемат политическата отговорност за това, че държавата се отдръпва от финансирането на българското филмопроизводство.

Представителите на седмото изкуство изразиха надежда, че парчетата от последния български филм „Зад кадър", който е сниман през миналата година, излезе през тази и е в конкурсната програма на международния филмов фестивал в Кайро, да не са буквално последените.