Това е първата изложба на прочутия художник в България. Събитието се организира от галерия GreenCat по програмата на Белгийското председателство на ЕС и в сътрудничество с Белгийския фестивал и Белгия-България-Люксембург бизнес клуб. Експозицията ще представи някои от най-емблематичните творби на майстора.

Рене Магрит е считан за най-харизматичния творец от движението на сюрреализма, световната му слава е повече от добре известна, а творбите му са част от музейни колекции в цял свят.

Художникът е повлиян в началото на работата си от Де Кирико, a по време на войната се отдава на плаката и рекламата. Характерно за стила му е съчетаването на предмети от ежедневието и бита в един необичаен контекст, което отключва нови значения. Дава размах на въображението.

Сам Магрит описва тези си картини като "Видими изображения, които не крият нищо, само внушават мистерия, а мистерията е непознаваема". Живо се интересува от връзката предмет - образ - наименование. Този интерес се проектира в редица "думи - картини". Поради необичайното съчетание познат образ - друго наименование всеки предмет навежда на мисълта, че съществува друг, който е зад него. Втори план.