Бетовен Завършеният ръкопис на великата Девета симфония на Бетовен се предлага на аукцион в Лондон в края на май. Върху нотните листа стои почеркът на гениалния немски композитор, негови забележки, коментари, както и твърде гневни отметки, насочени към невнимателни преписвачи на нотнописа, съобщава в свой материал Guardian, цитиран от NEWSru.

Уникалният документ е оценен на 3 млн. лири, което прави около 4.5 млн. долара. Според експертите, този ръкопис се явява едно от най-големите постижения на човечеството, заедно с шекспировите “Хамлет” и “Крал Лир”.

Очаква се аукционът да предизвика буря сред колекционерите. Припомня се, че през миналата година само един лист от ръкопис на Бетовен е бил продаден на частен колекционер за 1.3 млн. лири, цена, която почти 10 пъти е надвишавала първоначално обявената. А 575-те страници с пълния текст на Девета симфония, предложени само за 3 млн., се счита за истински подарък за фанатичните поклонници на големия композитор.

Световният рекорд за продажба на музикално произведение е поставен през 1987 г, когато Sotheby's са продали девет симфонии на Моцарт за 2.6 млн. лири.

Ръкописът на Девета симфония е бил отпечатан през 1826 г., след двугодишно успешно присъствие на сцените. Любимият преписвач на Бетовен умира, след което двамата му приемника с огромни трудности разбирали ужасния почерк на гениалния немец. На едно от местата композиторът в пристъп на гняв от лошия препис и допуснатите грешки дори написал - "du verfluchter Kerl!" (Ти, проклети глупако!). Почти на всяка една от страниците има множество промени – от незначителни корекции в темпото, ритъма и хармонията, до цели вмъкнати пасажи.

Именно затова се смята, че предоставеният на аукцион ръкопис съдържа първоначалния замисъл на Бетовен за Девета симфония, който никога не е бил издаден и заради което този документ става още по-ценен.