"Гугъл" пусна дудъл за рождения ден на Би Би Кинг.

Световната мрежа отбеляза 94 години от рождението на великия музикант.

Блус легендата Би Би Кинг почина на 15 май 2015 г. в Лас Вегас на 89-годишна възраст.

Великият китарист има 15 награди Грами от 1971 г. досега, обявен е за почетен доктор на университета в Йейл през 1977, признат е за артист с огромен принос за културата, почитан и ухажван от американските президенти през годините.

Райли Бен Кинг е роден на 16 септември в Ита Бена, плантация на няколко километра от Индианола, Мисисипи. Израства с песните на работниците на полето и с госпъла в църквата. През 1943 г. става работник във ферма и открива джаза - с една китара, на която е научил основните акорди.

От 1948 г. свири всеки ден в клуб в Мемфис и веднъж седмично в местното радио WDIA - по няколко парчета и джингли за рекламите.

Горе долу по това време кръщава китарите си "Лусил". Една вечер в клуб в Арканзас сбиване между мъж и жена му Лусил, предизвикало пожар. Би Би Кинг излязъл от клуба на бегом, но забравил вътре единствената си китара. Върнал се в горящия клуб да я вземе. Щастлив, че я е спасил, решава да й даде името Лусил. Така нарича всичките си китари Гибсън ЕС-355 през целия си живот след това и разказва анекдотичната история на името в една композиция от 1968 г.

Кариерата му продължи повече от 65 години, през които е изнасял понякога по 300 концерта годишно.