В началото на юни ще бъде премиерата на романа на Стефан Бакърджиев „Ex oriente lux, Фердинанд и мечтата за Константинопол", спечелил 8-то издание на конкурс „Развитие" за непубликуван български роман.

Припомняме, в края на февруари журито на конкурса проф. Ивайло Знеполски, Алек Попов и Георги Господинов обявиха номинираните пет текста, а седмица по-късно и романа - победител.

Проф. Знеполски тогава призна, че журито е срещнало трудности при определяне на текста, носител на голямата награда, тъй като и петте номинирани романа са били изключително качествени.

Класическият исторически роман на Бакърджиев обаче е „наклонил везните" със сериозното си и детайлно историографско изследване на „българския период" на Фердинанд, съчетавайки убедително реалните факти с художествената измислица, от които ясно прозира лайтмотивът, а именно - вековният блян по Константинопол на българските владетели.

И макар, че тази година бе решено да има само една Голяма награда - без тя да се поделя между няколко от номинираните, верни на просветителската си цел - а именно издаване на повече нова българска литература, организаторите от фондация „Развитие 21" взеха решение да бъде издаден още един от романите, номинирани в конкурса.

След консултация с журито стана ясно, че това ще бъде „Портрет на художника като млад" на Десислава Димова.
Романът предстои да излезе през месец октомври.

Димова, един от известните ни млади изкуствоведи, от години живее и работи в Брюксел, където до 2006-а е Директор на програмата на Галерия Ерна Хесе.

Сред кураторските й проекти са още "The Spam Show", "Училище за Революция" и редица други.

В момента Десислава защитава магистърска степен в лондонския Институт за модерна европейска философия, Мидълсекс.

Макар и камерен, романът в сгъстен вид разсъждава върху проблемите на младия творец, изграждането му като такъв, провокациите, с които той „тества" най-вече себе си.

С документална откровеност текстът се опира на редица факти, свързани с модерните изкуства, което е подсилено и от една истинска „визуална история", разказана в началото на романа.