Седмото издание на националния литературен конкурс "Развитие" за непубликуван български роман завърши с двама победители.

След като журито, съставено от проф. Ивайло Знеполски, Георги Господинов и Алек Попов, не успя да излъчи едноличен първенец, реши да раздели наградата на двама автори.

Така Кристина Юрукова и Петър Денчев получиха по 2 500 лева парична награда и договор за издаване на техните романи - съответно „Планът на Париж" и „Тъй както мъж целува жена, която обича".

Почетните статуетки на двамата отличени автори връчи на церемония в книжарница „Пингвините" в Orange Center изпълнителният директор на фондация "Развитие ХХI" Александър Александров.

Ръкописът на Юрукова е история, разказана в по-класически вид, а "Тъй както мъж целува жена, която обича" - в по-съвременен и стегнат стил, който според журито е помогнал на автора да избегне дупките, в които е можел да попадне.

От първоначалните 49 ръкописа до финалната надпревара се добраха само пет от тях.

Журито все пак отбеляза, че на миналогодишния конкурс са кандидатствали повече ръкописи, но за сметка на това този път е имало няколко многотомни произведения.

Ивайло Знеполски, Георги Господинов и Алек Попов единодушно признаха, че освен наградените две е имало и други произведения, които си струват вниманието.

Те специално похвалиха "Eurofootboys" на Мирослав Бърдаров.
Въпросният ръкопис бе определен от проф. Ивайло Знеполски като огледален образ на произведението на Ваня Щерева, което миналата година също бе препоръчано от журито и впоследствие пожъна голям успех, без да е печелило наградата "Развитие".

Но докато творбата на Щерева гледа света през призмата на жената, то текстът на Бърдаров вижда живота през мъжки очи.