Бонд В Южна Корея се разгаря кампания на бойкот срещу най-новия филм за Джеймс Бонд, който бил засегнал нацоналното чувство на корейците, съобщава в своя информация РИА "Новости".

Сеулската обществена организация “Комитет за мир в епохата на обединението” обяви намерението си да организира акции пред входовете на 145-те киносалона в страната, призоваващи да не се гледа филма за агент 007.

Действието се въртяло само около отрицателния образ на севернокорейските военни и американската представа за корейците, а не представяло обичаите и традициите на страната.

“Умри, но не сега”, по мнението на мнозина в Южна Корея, пропагандира конфронтация по същото време, когато Сеул и Пхенян са близо до примирие и сътрудничество по пътя към повторно обединение.

Северна Корея от своя страна също призова този филм да не бъде показван по света, въпреки че творбата никога не е била представяна в самата КНДР. Тази позиция беше изразена в средата на декември от Комитета за мирно обединение на родината – държавен орган, занимаващ се с въпросите около отношенията на Северна и Южна Корея.

В официално изявление този комитет нарече филма за Бонд “оскърбителен за нацията” и “преднамерено илюстрира американската пропаганда за това, как КНДР представлява така наречената международна “ос на злото”.