Нощта на театрите ще бъде в две поредни вечери, стана ясно от културните програми в София, Варна, Благоевград и други областни центрове на страната. Над 200 събития в 13 града включва петата Нощ на театрите в България. За пръв път културната нощ е двойна - в събота срещу неделя и неделя срещу понеделник.

Спектакли, изложби, театрални пътешествия зад кулисите, дискусии и прожекции са включени в двете културни вечери. Над 1500 творци от различни сценични стилове ще представят своите продукции в повече от 80 локации - театрални зали, галерии, кина и клубове.

Ще има прояви, продуцирани специално за събитието. Посланици на петата Нощ на театрите са актьорите Владимир Пенев, Юлиан Вергов, Владимир Карамазов, Деян Донков, Дарин Ангелов, Силвия Петкова, Теодора Духовникова. Всички те са "двойни" в специалната фотосесия "Нощни персонажи", заснета от Диляна Флорентин. Снимките са в Народния театър, Националната библиотека и Пловдивския театър.

Във Варна зрителите ще могат да се снимат с представители на други епохи и снимките, с най-много харесвания ще бъдат наградени с два билета за театър.

В Бургас учениците от Национално училище за музикално и сценично изкуство "проф. Панчо Владигеров" ще представят "Театър без думи".

В Пловдив тази вечер зрителите могат да видят пиесата "Великденско вино" на Константин Отново и отново българинът ще се изправя пред криволиците на националната си съвест и ще се пита мъчително кое предателство е по-голямо - към личността на Васил Левски или към неговите идеи.