Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права (ЕАЗИПА) няма право да оперира на музикалния пазар като организация за колективно управление на права и да сключва договори с ползвателите за уреждане на каквито и да било музикални права.

Това става с решение на Върховния административен съд, с което се потвърждава решение на Административен съд София-град от август миналата година. То е окончателно, съобщават от Музикаутор и Профон.

Близо четири години е продължило производството по случая с ЕАЗИПА. През 2011 г. европейската агенция е обжалвала решение на министъра на културата. С него не й е бил предоставен лиценз за колективно управление на музикални права.

Музикаутор и Профон припомнят, че през последните години ЕАЗИПА е сключвала договори за репертоар, който всъщност не е представлявала. Това е довело до санкции за редица ползватели, които са били подведени. Санкциите са били наложени от Министерство на културата и Съвета за електронни медии.

От Музикаутор и Профон са категорични, че решението на ВАС потвърждава безспорно, че ЕАЗИПА няма и не е имала право да урежда музикални права със заведения, хотели, търговски обекти, организатори на концерти, радио-телевизионни, кабелни оператори и други.