Декларация, подписана от 63 музиканти от Софийската филхармония, се разграничава от действията на синдикалните лидери в института.

Декларацията е адресирана до президента Румен Радев, министъра в оставка Вежди Рашидов, ръководството на КНСБ и КТ "Подкрепа".

Тя е отговор на внесеното в деловодството вчера писмо от страна на синдикалните лидери с искане президентът Радев да вземе отношение по организирания в последните дни на работа на този кабинет конкурс за нов директор на Софийската филхармония.

Музикантите изразяват възмущението си от писмото на синдикалните организации, което беше разпространено вчера. Филхармониците се разграничават от позициите в него и заявяват, че то е изготвено без тяхно знание.

Филхармоници на протест срещу конкурсите в последния ден

Филхармоници на протест срещу конкурсите в последния ден

Искат да изразят мирния протест на гражданската си съвест

"Остро осъждаме обвиненията, твърденията и оценките, съдържащи се в писмото, както и говоренето в него "от името на всички работещи" по теми, неизвестни за тях и без тяхното съгласие", посочват в това си писмо музикантите и обясняват:

По крайно неетичен и безпардонен начин зад маската на синдикална дейност синдикалистите към Софийска филхармония упражняват откровено кадруване, надхвърлят делегираните им правомощия и си присвояват правото да говорят от наше лице, без да са упълномощавани за това. По този начин те компрометират демократичната синдикална идея като цяло, и което е още по-разрушително - уронват сериозно авторитета на националния институт Софийска филхармония.
Не желаем тези синдикални активисти да ни представляват повече и настояваме синдикалните централи веднага да им потърсят строга отговорност за неморалното им поведение.

В края на писмото си те още веднъж категорично се разграничават от споменатия документ и осъждат неморалните действия на тримата синдикални представители в института.