От синдикалната организация към КНСБ при "Софийска Филхармония" са внесли писмо в президентството до новия президент Румен Радев, в което описват нередностите при провеждането на конкурс за нов директор.

Министерството на културата проведе конкурс за директор на Софийска филхармония броени дни преди новото служебно правителство да встъпи в длъжност. По този повод пред Министерство на културата се проведоха и два паралелни протеста - в подкрепа и против начина на провеждане на конкурса.

Филхармонията утре на протест пред културното министерство

Филхармонията утре на протест пред културното министерство

Не искат да им избират шефове с неясни конкурси

С писмото от синдикалната организация на Софийската филхармония запознават президента Румен Радев с позицията си. Те обръщат внимание, че при изслушването на кандидата Светлина Терзиева не е присъствала финансистката на министерството на културата,г-жа Пашова. А според наредбата за конкурси отсъствието точно на този член на комисията - я прави не просто непълна, а некомпетентна.

При липсата на каквато и да е прозрачност, не е ясно дали госпожа Пашова е гласувала или не. И в двата случая има проблем - или е лишила кандидата Светлина Терзиева от точки, или е подписала празен лист, се посочва в писмото.

Търси се директор на Софийската филхармония

Търси се директор на Софийската филхармония

Министерство на културата обяви конкурс

На второ място, под въпрос е легитимността на комисията при положение, че единият от представителите на синдикатите - Пеньо Пирьозов, е с изтекъл преди повече от година мандат и не би трябвало да е член на комисията.

От синдикатът обръщат отново внимание на факта, че конкурсът е проведен от министерство в оставка в 12-тия час!