Кръвопролитни атентати и проблеми с опазване на държавните граници. Това не е поредната актуална новина, а сюжета на новата продукция на HBO - полският сериал „Глутница".

„Има граници, които трябва да бъдат опазени. Има граници, които трябва да бъдат прекрачени", гласи посланието на създателите на новия продукт. Темите, които се срещат все по-често в европейското ежедневие, намират своето медийно изразяване, но не в новини, а в грабваща история - тази на служителите по една от най-уязвимите граници в Европейския съюз.

Сюжетът се заплита в планините между Чехия, Словакия, Полша и Украйна, където почти непристъпните територии дават добра възможност на нелегалните имигранти, напиращи към ЕС.

„Глутница" те приковава от първата секунда. Бомба. Взрив. Смърт. Атаката оставя след себе си само един оцелял - капитан Ребров. Освен колегите си, в този фатален работен ден той губи и любимата си Ева, а от последен оцелял, става и единствен заподозрян. Неразчитащ на държавно обвинение и разследващи органи, той решава сам да потърси отговорните.

Филмът е интригуващ разказ за границата не само като територия, но и като философско понятие - за онази разделителната линия между световете на бедни и богати, за тънкото въже, по което балансираме, когато правим житейските си избори.

„Глутница" ще покаже на българския зрител, че границата има много измерения - тя е и географско понятие, и отстояние между световете на охолството и нищетата, етична дилема, дори чертата между живота и смъртта.

Сериалът не е обект на художествена хрумка, а е надзъртане в реалния свят на опасна професия - сцените са заснети със специалното съдействие на полските гранични служби и професионалните моменти във филма са идентични с реални ситуации от тяхната работа.