"Леви-десни, леви-десни. Марширувам през света. Боса. Безмълвна. Заслепена. Ненасочената ми Светлина ме следва като сянка. Тя понякога се прокрадва през хилядите кабели на електроснабдяването като искра и предизвиква късо съединение, минава през жиците на стационарните телефони и причинява грешки при търсенето на хора, бута жартиерите на тролейбусите и прави задръствания. Искам да премина през пролуката, за да поставя нещата по местата им..."

Така започва романът "Пролуката". Датата за премиерата му не е избрана случайно - напълно в унисон с неконтролируемите прояви на Пролуката.

Извън канона на литературните представяния премина премиерата на първия роман на Силвия Чалъкова. На 13. 12. 2016 г. от 18, 00 часа в "Студио 5" в НДК гостите прекрачиха прага на Пролуката с еклектика от усещания, музика и хипнотични видеа.

При встъпителното видео, с участието на авторката на книгата - Силвия Чалъкова, техниката сякаш умишлено спираше видеото на два пъти на едно и също място, където Силвия започва да разкрива своето "тайнство" за постигане на мечти. Ситуацията обаче бе овладяна от режисьора и сценарист на събитието - Краси Колев, който след като успя да се справи с игрите на техниката, по един елегантен и с чувство за хумор начин представи "проявите" на Пролуката.

Интересен факт представлява и случката с човек от екипа, който броени минути преди премиерата, на път към "Студио 5", беше претърпял пътен инцидент. За радост въпреки символиката на тази дата и възможностите на Пролуката, всичко започна навреме и премина като вълшебство.

Хипнотичните визуални решения, харизматичното присъствие на водещата - актрисата Десислава Моралес (позната на публиката като предизвикателната журналистка от сериала на БНТ "Четвърта власт"), песните от сюжета на "Пролуката", илюстрирани с живи музикални изпълнения на певеца Георги Низамов и Ицо Ламбрев от група "Сигнал", както и извънземният глас на актрисата Алиса Атанасова, която превърна откъсите и диалозите от романа в живи и въздействащи бяха само част от нетрадиционното събитие. Вдъхновяващите рецензии на писателката Поли Муканова и Богдана Тепавичарова, както и ярките думи на редактора на книгата Вера Хинчева дообогатиха премиерата на "Пролуката" с феерия от различни таланти.

На финала дизайнерът на едни от най-популярните и търсени ръчно изработвани дамски чанти D' Queen - Димитър Паисиев, подари на Силвия Чалъкова нейната чанта - "шантава и дива", в цветовете на корицата на "Пролуката".

Тази смесица от стилове и видове изкуства също бе решение напълно в духа на "Пролуката", в която главните герои са млади чувствителни хора, родени артисти в различни изкуства, живеещи на ръба на реалността.