Актьорът Хоакин Финикс обяви, че не иска да бъде част от раздаването на различни награди в кино индустрията, като нарече отличията „глупави" и „субективни".

В дълго интервю за ноемврийското издание на Interview magazine 37-годишният Финикс каза, че се ужасява от идеята да бъде въвлечен в медийния бум около сезона на наградите в Холивуд, който кулминира с церемонията по раздаването на „Оскар"-ите през февруари.

„Не искам да съм част от това. Не вярвам в него. Като морков е - най-лошият морков, който съм ял през целия ми живот. Не искам този морков. Тотално субективно  е и само настройва хората едни срещу други... Това е най-глупавото нещо на света", заяви той.

Финикс е номиниран за „Оскар" за ролята си на музикалната кънтри легенда Джони Кеш във филма от 2005 г. „Да преминеш границата".

През 2009 г. той обяви, че прекратява актьорската си кариера, но това се оказа блъф, част от идеята на пародийната документална лента на Кейси Афлек от 2010 г. Целта на лентата „I'm Still Here" е изследване на природата на т.нар. „звезди", но някои критици не го възприеха добре.

Очаква се, че с последната си роля в „The Master" Финикс ще намери място сред номинираните за наградите на Академията, „Златен глобус" и други. В лентата той се превъплъщава във ветеран от войната, който се бори да се впише в мейнстрийм обществото и се запознава с харизматичен лидер на култ.

В интервюто Хоакин Финикс споделя още, че периодът, в който „Да преминеш границата" е номиниран за много отличия преди седем години, е „един от най-неприятните и неудобни моменти в живота му".

„Не искам никога да преживявам това отново. Не знам как да го обясня, това не е защото се чувствам над тези неща, просто не искам никога да свиквам с тази част от индустрията."

„The Master", в който участва още Филип Сиймур Хофман, е първият пълнометражен филм на Финикс след „I'm Still Here", който проследява оттеглянето му от киното, за да стане рап звезда. По думите му това преживяване е било „изключително освобождаващо" и след това е било много трудно да намери вълнуващи проекти като актьор.

„Всичко, което като малки са ни учили за актьорството, е напълно грешно. Казват ти да наизустяваш репликите си, да следваш „светлината си", да се стремиш към целите си. Това са трите неща, които не трябва да правиш.

Не трябва да учиш репликите си наизуст, не трябва да се стремиш към целите си и никога не трябва  да следваш „светлината си". Трябва да намериш „светлината си", така мисля аз."

Смърт във Венеция (от много кино)