Стачните действия на актьорите заплашват Холивуд, предаде Financial Times.

Стачката на сценаристите е все още пресен спомен в паметта на водещите фигури във филмовата индустрия.

Холивудските студиа полагат всички възможни усилия да избегнат други мащабни протести - този път на членовете на Гилдията на американските актьори (ГАА), които са около 120 000.

Обединението, най-голямо по рода си в развлекателната индустрия, се очаква да започне преговори за договор със студиата следващия месец. Той трябва да замени съществуващото споразумение, което изтича в края на юни.

Стачката би засегнала продукции като „Лигата на справедливостта на Америка" и „Трансформърс 2", както и филми, които все още не е ясно кога ще излязат на големия екран. Очакванията са обаче дотогава протестът вече да е започнал.

Повечето филми ще се продуцират по-рано, за да бъде избегнат провал.

„Всеки се старае да завърши снимките преди да изтече договорът с ГАА", заяви Бил Хъбард, президент и главен изпълнителен директор на HCC Specialty Underwritеrs, които осигуряват продукциите в Холивуд.

Застрахователните компании отказват да осигурят филми, чиито екипи заплашват да се включат в стачката.

Фондът на Файърмън, най-големият холивудски застраховател, предлага политика, която ще покрие разходите по започнати проекти. Те ще продължат да се снимат и след 30 юни заради неочаквано забавяне - като например заболяване на актьор.

За разлика от Гилдията на писателите в Америка, в която членуват около 12 000 души, съюзът на актьорите намира по-трудно постигането на консенсус по въпроса за стачката.

Обсъжда се вариант в протестите да се включат и гилдиите от Лос Анджелис и Ню Йорк. 

Въпреки това много от членовете на гилдията са склонни да обмислят участието си в протестните действия, най-вече заради непостоянния характер на работата им. Това предизвиква гнева на  някои от високопоставените членове на организацията, които призовават за „предварително гласуване".

Ръководството на съюза настоява за гласуване. „Ако нямате готовност да стачкувате, вие сте ангажирани с колективните искания, не с общата сделка", казва Алън Розенберг, президент на ГАА, цитиран от Financial Times.

Ръководството не е доволно от приходите на актьорите от продажбата на DVD-та и се ангажира това да бъде ключов момент при договарянето със студиата. За разлика от тях обединението на писателите се отказа от искането си относно приходите от продажбите на DVD записи.

Докато Холивуд все още понася последствията от протеста на сценаристите, актьорите настояват за стачка и ще се борят за подкрепа. „Не знам дали градът е готов за още една стачка", коментира Дейвид Маркмън, адвокат на „Грийнбърг Трауриг", занимаващи се с филмови сделки.


Синдикатът на американските сценаристи от киното и телевизията започна стачка в началото на ноември, след като не се договори за по-добри условия с продуцентите. Това доведе до забавяне на много продукции и отмяна на церемонията по връчване на наградите „Златен глобус".

Стачката на сценаристите приключи в средата на февруари.