Хорът на софийските момчета при читалище "Цар Борис ІІІ - 1928" с диригент проф. д-р Адриана Благоева спечели Първа награда в категория "Детски и младежки хорове" на 38-мото издание на Международния хоров конкурс за църковно-славянска музика "Хайнувка" в Полша.

Фестивалът се проведе от 15 до 19 май в гр. Бялисток и беше под почетния патронаж на президента на Полша Анджей Дуда. Фестивалните концерти са били отразени от Полската национална телевизия и Полското национално радио.

В петте категории на конкурса участваха общо 27 хорови състава от България, Молдова, Грузия, Русия, Гана, Беларус, Украйна, Латвия, Сърбия, Полша, Естония и Словакия.В състезателната концертната програма на състава бяха включени разнообразни произведения от български и чужди композитори. В рамките на фестивала Хорът на софийските момчета изнесе още два концерта в Бялисток и близки населени места.

Освен в Полша, на 20 май в катедралата "Св. Анна" в Будапеща Хорът на софийските момчета изнесе самостоятелен концерт по повод 24 май, празника на българската просвета и култура, организиран от Българския културен институт в Будапеща.

Хорът на софийските момчета при читалище "Цар Борис ІІІ - 1928" е първият в България момчешки хор, създаден през 1968 г. В Хора на софийските момчета пеят деца от различни софийски училища на възраст от 8 до 15 години.