"Не ми е стихията... но заповядайте да видите проекта!" - така посрещна медиите в скулпторно студио "Марковстудио" в квартал "Требич" в София авторът Павел Койчев. Неговата композиция, която се нарича "Водна паша", ще се появи официално в централното езеро на Южния парк, във водното огледало при входа откъм бул. "Петко Ю. Тодоров" в дните около празника на София - 17 септември.

Като се влезе в студиото се вижда обаче, че зад името на творбата се крие по-дълбок замисъл. В края му се извисява основният "герой" - пастирът, скулптурата е висока 4.4 метра, 4 от тях над водата, а в двора - овцете. "Пастирът с овцете", така го наричат и авторът, и екипът, с който работи.

Койчев започнал проекта си в с. Осоговица преди 13 г. - проектът бил от стиропор и плат и той мислил да се сбогува с него, но със съвета на Георги Лозанов го оставил и облякъл в смола. По-късно, в по-близкото минало, преди 2 години - други български творци подемат реализацията на проекта и с подкрепата и подписи на граждани и Столична община той продължава своя живот. Благодарение на студиото и фирмата, с която Павел Койчев заработва, проектът от стиропор се излива от бронз и става по-устойчив.

Създават Център за съвременно изкуство в Южния парк в София

Създават Център за съвременно изкуство в Южния парк в София

Той ще бъде изграден на мястото на сградата на изоставената Топлоцентрала

За замисъла може също да се акцентира - "Водната паша" представлява голяма фигура, която символизира Иисус Христос, а петте овце, две от които с черни глави - "неговите последователи". За радост на автора "за композицията се оказало, че ще има паша, тъй като дърветата в Южния парк се отразявали във водата на езерото".

Творецът отказа скулптурата да се коментира в политически контекст, но в авторски стил се пошегува, че "всички имаме нужда от пастир, защото човекът е слаб и несигурен" и още: "не само българите трудно си избират пастира, а и не всяка година има Христос".

На представянето днес присъства зам.-кметът по култура и образование Мирослав Боршош. Той обясни, че работата на автора и фирмата, начело с Марин Марков, е в последен етап.

Столичният общински съвет е одобрил разполагането на композицията със свое решение през 2020 г. Едонодушно, плюс подкрепата на други културни представители и институции.

Снимка 583059

Източник: Столична община