За 94-ти път се връчват наградите "Оскар" на американската филмова академия. За първи път за последните две години церемонията се провежда отнови в култовия "Долби тиатър".

Организаторите почетоха с едноминутно мълчание героичната съпротива на украинскията народ срещу агресията. 

Холивуд отдаде почит на 60-та годишнина от първия филм за Джеймс Бонд и половин век от първото излъчване на "Кръстникът". Франсис Форд Копола завърши краткото си изказване с думите: "Да живее Украйна!".

Изненада на вечерта е "Кода". Филмът беше номиран в три категории и взе три Оскора.  Лентата грабна наградата и за най-добър филм

Оскарът за най-добра актриса отиде при Джесика Частейн. Тя пресъздаде образа на популярната проповедничка - евангелист Тами Фей във филма "Очите на Тами Фей".

Най-накрая Уил Смит взе Oскар за най-добра мъжка роля

Той беше отличен за ролята си като баща на сестрите Серина и Винъс Уилямс в "Методът Уилямс".

"Искам да се извиня на Академията", каза просълзен актьорът, който малко по-рано предизвика момент на изумление, след като излезе на сцената, очевидно яростен, и удари шамар на комика Крис Рок. Смит бе предизвикан от неуместната шега за обръснатата глава на съпругата му Джада Пинкет Смит, страдаща от алопеция.

"Любовта те кара да правиш луди неща", каза Уил Смит, след като получи своя Оскар.

"Дюн" е другият голям победител, спечелил наградата за най-добър звук, дизайн на продукцията, монтаж, визуални ефекти и оригинална музика. Грег Фрейзър взе "Оскар" за операторско майсторство в "Дюн".

Най-добра актриса в поддържаща роля - Ариана ДеБоуз за "Уестсайдска история".

При мъжете статуетката за поддържаща роля отиде при глухонемият актьор Трой Коцур от "Кода". Лентата взе Оскар и за адаптиран сценарий. 

Японският филм "Карай колата ми" грабна наградата за най-добър чуждоезичен филм. 

За най-добър режисьор беше отличена Джейн Кемпиън за "Силата на кучето".

Били Ейлиш и брат ѝ Финиъс О'Конъл изглеждаха видимо шокирани, когато разбраха, че са спечелили Оскар за оригинална песен за последния филм за Джеймс Бонд.

Кенет Брана грабна Оскар за оригинален сценарий за "Белфаст".

Summer of soul грабна наградата за най-добър документален филм.

Най-добър късометражен документален филм стана "Кралицата на баскетбола".

"Енканто" грабна Оскара за анимация.

За 20-а поредна година всички номинирани ще получат и подаръчни пакети на стойност близо 140 хиляди долара.