Европейската агенция за защита на изпълнителските, авторските и продуцентските права сезира прокуратурата за отказ на заместник-министъра на културата Васил Василев да изпълни решение на Върховния административен съд.
Това съобщиха от агенцията ,като уточняват, че съдебното решение е влязло в сила.

От организацията посочват, че зам.-министърът на практика е подкрепил „монопола на Музикаутор и Профон, лишаващ  търговските обекти ползватели (хотелиери, ресторантьори, радиостанции, кабелни телевизии  и др.) от правото на избор с кого да сключат договор за заплащане на авторски и сродни права за ползване на музикални творби".

От ЕАЗИПА обвиняват Василев и в "отказ да опровергае клеветническата информация, изнасяна системно в медиите от директора на Дирекция „Авторско право и сродни права" на Министерството на културата".

За случая са уведомени главният  прокурор Сотир  Цацаров и Върховната касационна прокуратура.
Сигналът е подаден и до вицепремиера Цветлин Йовчев; Европейския парламент; Европейската  комисия по култура.

Едновременно с това от ЕАЗИПА са поискала от  министъра на културата и уволнението на Василев.
От асоциацията го обвиняват, че не е внесъл  предложенията на ЕАЗИПА за защита имуществените права  на изпълнителите, диригентите и режисьорите, залегнали в  Законопроект за изменение и допълнение на Закона за авторско право. Наред с това от организацията го упрекват в отказ да промени  начина на проверка на  търговските обекти за изпълнението на Закона за авторското право и сродните му права.