Капанският етнографски комплекс в с. Садина няма да бъде продаван. Това увери пред news.bg кметът на селото Хриска Тодорова.

Припомняме, той заедно с още два обекта в съседното село Зараево бяха определени от частен съдебен изпълнител за продажба, тъй като община Попово е осъдена заради неизплатени пари на частна фирма от Търговище. Жителите на Садина обаче се разбунтуваха срещу продажбата на комплекса.

Случаят е особено скандален, защото Капанският етнографски комплекс е сочен за средище на културата, пазещо и представящо част от българския фолклор. Преди известно време стана ясно, че при проведения първи търг няма кандидати за купуването му.

Тодорова обяви, че втори търг няма да има и комплексът ще бъде изваден от списъка с имоти за продан.

Категорично няма да се продава, заяви кметицата, допълвайки, че има уверението на община Попово, че задълженията на фирмата, заради която възникна риск за комплекса, са изплатени.

Илка Тодорова, председател на НЧ "Съединение", обаче изказа притеснение за бъдещето на комплекса. Тя посочи, че читалището не е получило никакъв официален писмено документ, който да гарантира, че той няма да бъде продаван.

„Засега и ние чакаме и следим как се развиват нещата", посочи тя. Тодорова допълни, че въпросът с комплекса може да е бил временно туширан заради вдигнатия шум в медиите.

Председателят на НЧ "Съединение" допълни, че идеята е комплексът да попадне под юрисдикцията на Поповския музей. Кметицата на село Садово пък допълни, че иска комплексът да бъде разширен съвместно с музея.