Знаковите думи и изрази на 2022 г. ще бъдат избрани чрез широко допитване. За втора поредна година желаещите могат да гласуват за най-важните теми, които са занимавали обществото ни през последните 12 месеца. Анкетата "Думи на годината с Как се пише?" дава възможност на всеки да гласува и така обществото заедно да определи кои са ключовите за него въпроси.

От 4 до 11 януари се събират предложения, а жури от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси ще помогне за отсяването на финалните десет думи и изрази, от които с общо допитване в периода 16 - 21 януари ще бъдат избрани първите три, съобщиха от платформата за грамотност "Как се пише?".

След успешната кампания за 2021 година организаторите са още по-уверени, че е необходимо да знаем и разбираме какво ни води и как избираме посоката като общност. Според създателката на "Как се пише?" д-р Павлина Върбанова и учителката по български език и литература и журналистка Доротея Николова езикът и думите са наше огледало, дори когато не успяваме сами да се видим добре в него.

Инициаторите на анкетата посочват, че темите на 2022 г. са много - и в международен план, и у нас: от войната, която разтърсва всички ни, включително и с икономическите си последици, до постоянната политическа криза в България. "Любопитно е кои сюжети и чрез кои думи са били в центъра на общественото внимание, колко са се променили за една година, а също и успяваме ли да водим качествен разговор за тях. Разговор, който да води към положително развитие на страната ни и подобряване на живота ни", смятат те.

В настоящото издание на проучването е включена и класация на най-употребяваните знакови думи и изрази в медиите на български език. Тя се основава на анализ на обширно онлайн съдържание, осигурен от партньорите на инициативата - системата за глобален медиен мониторинг и анализи Sensika. "Така, освен че отново хората ще имат тежката дума чрез гласуването в анкета на сайта "Как се пише?", ще можем да обобщим годината и през окото на медиите и на влиятелните блогове. Вероятно и за самите медии ще бъде интересно да видят каква е картината на България и света, която те като цяло са представяли на своята аудитория", отбелязва Павлина Върбанова.

"Преценям", "антиваксър" и "изчегъртване" са най-употребяваните думи на 2021-ва

"Преценям", "антиваксър" и "изчегъртване" са най-употребяваните думи на 2021-ва

Според проучване, проведено на платформата за грамотност "Как се пише?".

По думите на Доротея Николова, много интересен ще бъде паралелът между темите, които реално са вълнували хората, и тези, които са припознати или лансирани от медиите като важни. "Благодарение на експертите от Sensika ще имаме възможност да направим сравнение, базирано на солидни факти", казва още тя.

"От една страна, трябва да бъдем все по-внимателни коя информация в публичното пространство е от достоверен източник и коя по всяка вероятност е фалшива. Това обаче става все по-трудно и пропагандните и представящите тенденциозни послания сайтове и канали влияят в значителна степен на общественото съзнание", обръщат внимание организаторите на допитването.

Анкетата "Думи на годината" се провежда на платформата за грамотност "Как се пише?", на страницата й във Facebook и в Twitter. Тя преминава през три етапа. В първия - от 4 до 11 януари - всеки има възможност да даде своите предложения за думи на годината.

Във втория етап от 30-те предложения с най-много гласове 5-членно жури ще отсее 10. Кои три от тях са най-важните за нас като общество, ще изберем в анкета в сайта "Как се пише?" от 16 до 21 януари в третия, последен етап.

Журито отново е съставено от дългогодишни наблюдатели на обществените процеси в България и езикови експерти: Павлина Върбанова - доктор по български език, доц. Георги Лозанов - философ и медиен експерт, Веселина Седларска - журналистка и писателка, Доротея Николова - учителка по български език и литература и журналистка, и Захари Карабашлиев - белетрист и драматург.