В един свой текст наскоро в Дневник, озаглавен „Подари книга за Коледа", Георги Господинов поде една своеобразна кампания - за него даряването на книга е много личен жест, изпълнен със стил и вкус.

А по Коледа в това има и чудо, и спасение от предпразничния кич.

Сега, в самия край на годината Георги Господинов подарява книгата „О, Хенри. Три коледни истории с илюстрации".

Коледните истории на Господинов са с илюстрации от Яна Левиева, Надежда Ляхова, Никола Тороманов.

Ето какво пише на гърба на тази красиво издадена книга, с твърди корици, дело на едно от най-сериозните български издателства „Жанет 45":

„Всъщност историите в тази книга са седем. Трите са видими, четвъртата е скрита (законспирирана), петата - заснета, а шестата и седмата - нарисувани.
Тя е почит към онова, от което са направени Коледите - закъснели дарове, души на прасета, истории за разминавания, в които има повече любов отколкото във всички срещи на света... И една особена коледна тъга.
Книга за онези, които са плакали безутешно за Малката кибритопродавачка, после са подсмърчали неловко пред Даровете на влъхвите и вече не вярват в Коледата, но като си легнат децата им, отварят пак Андерсен и О'Хенри.
За правото да сме сантиментални, книгите за големи да са с картинки, и дори в София да се случват чудеса и истории."

Една книга, която е идеалното начало на тази лична кампания на именития ни писател и която намалява колебанието ни какво да подарим за Коледа на тези, които обичаме.

Разбира се, коледните истории на Господинов ще се появи на Коледния панаир на книгата, а автограф от автора и художниците може да се вземе на премиерата на 21 декември от 18.00 часа в Софийска градска художествена галерия (СГХГ).