13-ият София Филм Фест тръгва на 5 март 2009 в София  с допълнителна програма от 16 до 22 март в София, Пловдив и Бургас.

До 15 март ще бъдат показани около 100 игрални, 30 документални и 50 късометражни филма.

Фестът тръгва със световната премиера на най-новия филм на режисьора Георги Дюлгеров "Козелът".

Той е създаден по едноименната новела на Йордан Радичков. В историята, превърнала се в основа на сценария, животните са дарени с мъдрост, прозрение и доброта.
Козелът е разказвач и герой на историята. Той слиза от небето с мисия - да не допусне хората да намерят имане, скрито близо до древно тракийско светилище.

Около търсенето на въпросното съкровище мъж и жена от различни националности сблъскват в трагикомична схватка културните си предразсъдъци, за да разберат накрая, че близостта между тях е най-голямото съкровище.

За седми път ще бъде присъдена Голямата награда за най-добър филм в Международния конкурс (първи или втори игрален филм на режисьори от целия свят).

12 филма от Аржентина, Испания, Франция, Индия, Иран, Русия, Израел, Великобритания, Германия, Румъния, Мексико и България ще се състезават за Голямата награда на 13-ия София Филм Фест.

Сред потвърдените към 28-и януари заглавия са:

  • "Възможни животи" (Possible Lives) - Аржентина, реж. Сандра Джулиота
  • "The Firm Land" - Франция-Индия-Иран, реж. Чапур Хагигат
  • "Дзифт" - България, реж. Явор Гърдев
  • "Чико" - Германия, реж. Озгюр Видирим
  • "Cumbria Calera" - Мексико, реж. Рене Вилареал
  • "Лечителката" (Baksy) - Русия-Казахстан-Франция-Германия, реж. Гука Омарова
  • "Тук и там" (Here and There) на Дарко Лунгулов
  • "Есен" (Autumn) - Турция, реж. Озчан Алпер
  • "Франклин" (Franklyn) - Великобритания, реж. Джералд Макмороу
  • "Най-щастливото момиче на света" (The Happiest Girl in the World) - Румъния, реж. Раду Жуде

Припомняме, специален гост на 13-ия София филм фест е уникалният актьор, комик, сценарист и прочут телевизионен водещ-пътешественик Майкъл Пейлин - част от легендата „Монти Пайтън".
Той ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос в киното и телевизията.

На ексклузивна Гала на толерантността ще бъде представен очакваният филм на режисьора Гюс Ван Сант с Шон Пен в главната роля - "Милк".
Провокативната история е създаденa по съдбата на Харви Милк - първият официално избран американски хомосексуален общински съветник в Калифорния през 70-те години на миналия век, който не само не крие сексуалната си ориентация,  но и приема борбата за защита на правата на общността на хора със същата ориентация за своя основна кауза.
Припомняме "Милк" получи 8 номинации за "Оскар"

На 13-ия София Филм Фест се очакват над 200 чуждестранни гости. Част от тях ще дойдат специално за шестото издание на програмата София Мийтингс, което отново ще събере европейския елит във филмовата индустрия.