Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал Сауд възнамерява да построи в Рияд художествена галерия, подобна на Лувъра. Това съобщи професорът от катедрата по близкоизточни изследвания в Принстънския университет Бърнард Хейкел, цитиран от The Times.

Според Хайкел саудитският принц му е казал, че иска да "построи много голям музей в Рияд", а "опорният обект" и примамката за милиони туристи ще бъде картината на Леонардо да Винчи "Спасителят на света".

Картината е продадена през 2017 г. за 450 млн. долара (360 млн. паунда). Фактът, че именно Мохамед бин Салман Ал Сауд е станал собственик на картината, не е официално потвърден.

Daily Mail писа, че картината е била купена от Бадер бин Абдула бин Мохамед бин Фаран Ал Сауд, който изпълнява длъжността министър на културата на Саудитска Арабия. Според вестника принцът го е използвал като пълномощник за покупката.

Картината е била на съхранение в Женева в продължение на няколко години, отбелязва The Times. "По принцип той [принцът] чака музеят да бъде завършен и тогава [картината] ще бъде окачена в музея", казва Хейкел.

Да Винчи рисува "Спасителят на света" около 1500 г. Картината се е намирала в колекциите на кралските семейства в Европа и известно време се е смятала за изгубена. За първи път е изложена на търг в Сотбис през 1958 г. като авторско платно на един от майсторите от "школата на да Винчи". Тогава тя е продадена на търг за 45 паунда.

През 2011 г. е установено, че картината е нарисувана от самия Леонардо. Две години по-късно картината е закупена от швейцарския търговец на произведения на изкуството Ив Бувие от руския милиардер Дмитрий Риболовлев. Тогава той дава за платното 127,5 млн. долара. През ноември 2017 г. "Спасителят на света" е изложена на търг на Christie's.