Следващата българска изложба в Лувъра да бъде посветена на българските царе от 9 до 13 век. Предложението е направено от президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез.

Припомняме, миналата година България гостува във Франция с изложбата „Епопея на тракийските царе“, която се радва на голям интерес.

От своя страна Лувърът е готов по време на българското председателство на ЕС да представи в София своя експозиция, която да включва 60 ценни живописни платна от Ренесанса - докато по същото време Националната ни опера гостува в Гран Опера в Париж, разговори за което се водят в момента.

В Париж бе подписано ново петгодишно Споразумение за сътрудничество между Министерството на културата и Музея „Лувър”.

Документът гарантира на България в следващите пет години много активно сътрудничество със световния Музей в областта на научните изследвания на гръцки, етруски, римски антики и ориенталски артефакти, както и сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности.

Споразумението предвижда и продължаване на българо-френската археологическа експедиция „Аполония-Понтика“ в Созопол с участието на Националния археологически институт с музей при БАН и на изтъкнати френски изследователи и обмен и обучения на  специалисти от двете държави.

В по-далечен план в Лувъра може да бъде направена експозиция от ценни османски архиви, притежание на Националната библиотека в София, посочват от Министерство на културата.