НикълсънВ света на киното днес се случи един от най-важните годишни ритуали – обявяването на номинатите за престижните Оскари.

За целта централата на Американската киноакадемия, намираща се в Бевърли Хилс, е под засилената охрана на службите за сигурност. Заседанието на членовете на академията протече при пълна секретност, а за да бъде избегнато изтичането на информация, бяха прекъснати дори телефоните в сградата.

Най-добър филм:
Чикаго, Бандите на Ню Йорк, Часовете, Властелинът на пръстените. Двете кули

Най-добър актьор:
Ейдриън Броуди-“Пианистът”, Никълъс Кейдж-“Адаптация”, Майкъл Кейн-“Тихият американец”, Даниел Дей Луис-“Бандите на Ню Йорк”, Джак Никълсън-“За Шмид”

Най-добра актриса:
Салма Хайек-“Фрида”, Никол Кидман-“Часовете”, Даян Лейн-“Неверница”, “Джулиън Мур-“Далече от рая”, Рене Зелеуегър-“Чикаго”

Поддържаща женска роля:
Кати Бейтс-“За Шмид”, Мерил Стрийп-“Часовете”, Джулиън Мур-“Часовете”, Куин Лафайет-“Чикаго”, Катрин Зита Джоунс-“Чикаго”

Поддържаща мъжка роля:
Крис Купър-“Адаптация”, Ед Харис-“Часовете”, Пол Нюман-“Път към гибелта”, Джон Райли-“Чикаго”, Кристофър Уокън-“Хвани ме ако можеш”.

С настоящата номинация Мерил Стрийп поставя рекорд, като за 13-ти път ще се бори за златната статуетка. До момента Стрийп “делеше” първото място с Катрин Хепбърн, който също имаше 12 номинации. Първата си номинация Мерил Стрийп получава през 1978 г за ролята си в култовия филм “Ловецът на елени”. Година по-късно тя грабва статуетката за участието си в “Крамер срещу Крамер”. Кулминацията на тазгодишните Оскари е на 23 март в лосанжелиския Kodak theatre



Предварителните очаквания:
КидманКакто вече е известно основните претенденти за култовите кинонагради са “Чикаго”, “Часовете” и “Бандите на Ню Йорк”. Тези филми вече спечелиха своите Златни глобуси, което е почти сигурен символ, че ще играят и основната роля при разпределянето на златните статуетки Оскар.

“Чикаго” получи три “глобуса”, като два от тях са за главни роли на Ричард Гиър и Рене Зелеуегър. Никол Кидман, която е основен претендент за “Оскар” за главната женска роля в “Часовете”, където бившата половинка на Том Круз блестящо играе писателката Вирджиния Улф, взе “Златен глобус” и вече чака оскаровия си триумф.

СтрийпКритиката следи с особено внимание и поредния шедьовър на Мартин Скорсезе “Бандите на Ню Йорк”, разказващ за гангстерската война между ирландски и италиански банди в централен Манхатън.

Сред претендентите за “най-добър филм” са “Пианистът” на Полански, “Адаптация” и “Bластелинът на пръстените. Двете кули”.

С огромно нетърпение се очаква и 12-тата номинация, която може да получи “великанът” Джак Никълсън за ролята си в черната комедия “За Шмид”. Ако големият актьор спечели “Оскар”, той ще бъде четвърти в неговата колекция. Никълсън може да бъде конкуриран единствено от Мерил Стрийп, която за ролята си в “Часовете” може да получи 13-та номинация за “Оскар”.