Кръстникът на фламенкото - испанецът Пако де Лусия, ще свири в зала 1 на НДК на 9 декември. Концертът на легендарния музикант ще бъде кулминацията на цяла серия от събития, посветена на популярния испански стил.

Придружен от млади изпълнители, Пако Де Лусия неведнъж е определян като „Кръстникът" на една музика, трансформирана от него за съвременното звучене. Едни от любимите песни на Де Лусия, които обикновено са неизменна част от репертоара му, са „Antonia" - посветена на дъщеря му, „Entre dos Aguas" и „Zyriab", където почти може да докоснем неговата любов към тази музика.

Той проправя пътя към славата на редица звезди от Андалусия, включително и на Томатито. Освен с фламенко Пако де Лусия забавлява публиката и със свои парчета в джаз и "уърлд" стилистика. Китаристът провокира и много класически музиканти със своите фламенко интерпретации на техни произведения. Де Лусия обаче признава, че и до днес не се е научил да чете ноти. Затова и неговите неточни изпълнения на чужди произведения предизвикват остри критики. Въпреки това обаче Пако де Лусия печели все повече фенове, защото със своя латино подход дава нов живот и атрактивност на иначе академичната класическа музика.

Откритото му отношение към други музикални стилове, като сътрудничеството с Джон Маклафлин и Ал Ди Меола, е съчетано с неговата креативност и желание да представи фламенкото на съвременния свят. Самият той признава колко много е научил от тези изумителни музиканти и е намерил свой собствен начин да импровизира, защото „ Във фламенкото ти трябва да композираш цялата песен с мелодии, ритъм и хармония".

Това, което невероятният музикант оставя у своите слушатели, е чувството на душевна удовлетвореност и пречистване, за които главен виновник е неговата китара и  тя е и съучастница в музикалното пътешествие.