Следващата седмица министърът на културата Боил Банов има среща с фондация "Международен балетен конкурс - Варна", за да се реши дали може да бъде спасено провеждането на фестивала, което бе предвидено за 15-30 юли 2020 г.

Миналата седмица бе съобщено официално, че XXIX издание на Международния балетен конкурс - Варна, планирано за 15-30 юли 2020 г., се отлага по технически причини и няма да бъде проведено през настоящата година.

Причината - липса на средства

Отлагат Международния балетен курс във Варна
Обновена

Отлагат Международния балетен курс във Варна

От КОД настояват културното ведомство да финансира провеждането на конкурса

Варненският международен балетен конкурс е най-старият и най-престижният балетен конкурс в света, считан от балетната общност за Балетна олимпиада.

"С огромно притеснение следим ситуацията, няма нещо, което да не може да се оправи", каза днес министър Банов в отговор на въпрос от страна на депутата от БСП Иван Ченчев какво прави ведомството, за да спаси най-елитния конкурс. 

Варна чества половин век от провеждането на първия международен балетен конкурс

Варна чества половин век от провеждането на първия международен балетен конкурс

Банов разказа каква е същността на проблема. Декември месец 2019 г. той се е срещнал с организаторите на конкурса и те са заявили, че въпреки задължителната подкрепа на Министерство на културата имат много сериозни финансови проблеми с банката, която ги е спонсорирала досега.

"Казаха, че става въпрос за няколко стотин хиляди лева - едни големи цифри. Казах на организаторите, че трябва ясна справка какво струва фактически провеждането на фестивала, тъй като трябва да се знаят точните параметри", обясни министърът на културата.

"Ако не могат да се справят, да дадат правата на държавата да го организира", категоричен бе министър Банов.