Допълнителни около 26 млн. лева за родните музеи, галерии и библиотеки за следващата година.
Това желание обедини двата синдика в страната - КНСБ и КТ „Подкрепа", изправи напротест работещите в културните институции у нас в цялата страна, а те обявиха от своя страна днешния ден като ден на недоволството от мизерните доходи и заплати.

Моментът за това недоволство не е случаен, тъй като именно сега - между първо и второ четене на Бюджет 2016 - се правят предложения.

"Причината за протеста са мизерните доходи, които години наред не са актуализирани по никакъв начин", обяви на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той очерта проблема - хора с висше образование, езици, магистратури получават заплата за работата си в музеи, галерии и библиотеки дори по-ниска от бъдещата минимална работна заплата.

"Висококвалифицирани специалисти работят в тези институции за 400-550 лева, а заплатите на млади колеги ще бъдат повишени от 400 на 420 лева от 1-ви януари", са изчислили още от синдиката.

Заради това исканията са за увеличаване на бюджета за опазване на движимото и недвижимо културно наследство, за по-висок единен разходен стандарт на 103-те музеи и галерии, както и за по-висок единен разходен стандарт на библиотеките у нас.

Изчисленията показват, че за това ще са необходими около 26 млн. лева повече към бюджета за библиотеките, музеите и галериите, а това ще даде възможност за увеличаване на заплатите на работещите там.

Този протест обаче ще е по-различен, стана ясно от думите на Димитров. "Ние ще покажем не със стачка, а с протестни стъпки. Няма да затварят вратите на културните институции, а точно обратното - отворили сме ги, за да се види проблемът", обясни още синдикалистът.

"Хората от музеите и библиотеките не могат да бъдат шумни. В музея и библиотеката се влиза на пръсти. Те са други хора, с друго възпитание и друга култура", посочи от своя страна и президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов. Той обаче подчерта, че по-различният характер на протеста не означава, че не трябва да се обърне внимание на проблема.

"Проблемите в културата се трупат от години", припомни Манолов. Като мотив за исканията си двата синдиката посочиха, че само за изминалата 2014-та година около 6 милиона са посетителите в 204-те музеи и галерии у нас. В тях работят близо 3000 души, от които 1038 са специалистите с висше образование.
400 лева е началната заплата на млад музеен специалист с магистърска степен, а от 400 до 550 лева получават по-голямата част от реставраторите в музеите и галериите с над 20 години трудов стаж.

"Днес протестират музеите, галерите и библиотеките на България", заключи Пламен Димитров и призова депутати, министри да отидат и да ги посетят, ако не са ходили скоро, и да видят как работят хората там.

В знак на протест по-голямата част от музеите, галериите и библиотеките у нас са обявили Ден на отворените врати. За да изразят недоволството си, работещите в тези институции в градове от цялата страна пък ще излязат по-различно време на протестен митинг или ще изберат друга форма на изява.

По данни на Националния стачен комитет на КНСБ от приблизително 3000 работещи в музеите и галериите в деня на протеста ще участват 2350 души, а от 1648 работещи в библиотеките - 1270.