Музикаутор иска официална среща с министър на културата във връзка с нарушенията на Закона за авторското право и сродните му права (ЗАПСП). Това става ясно от отворено писмо на организацията, адресирано до културния министър.

В писмото се посочва, че откакто е приет ЗАПСП през 1993 година за този период от 18 637 действащи хотела и места за настаняване в България само 1704 или 9% са уредили коректно ползването на музикално съдържание с авторите.

От организацията отбелязват, че контролът, който Министерството на културата (МК) осъществява, е все по-неефективен и посочва конкретни примери:

Музикаутор отчете ръст с 40% на събраните авторски възнаграждения за 2023 г.

Музикаутор отчете ръст с 40% на събраните авторски възнаграждения за 2023 г.

Те са в размер на 2 341 989 лв.

- От 44 проверени от инспектори на Дирекция "Авторско право и сродни права" (ДАПСП) туристически обекти в к.к. Слънчев бряг, гр. Несебър и с. Равда през лятото на 2024 г. 22 са с уредени права с МУЗИКАУТОР. При положение че една проверка струва средно 200 лв. (по данни за 2022 г. на МК);

- Видно от предоставената информация на Музикаутор по реда на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), МК не може да предостави данни за финансовия ресурс за извършените проверки по сектори, т.е. не е налице планиране и контрол както във финансовата сфера, така и по отношение на проверяваните обекти;

- МК изисква от Музикаутор да обработва информацията за проверените от инспекторите произведения, т.е. не е планиран адекватен ресурс за извършване на контролната дейност;

- Видно от отговор на МК по ЗДОИ с изх. № 62-00-370/25.07.2024 г., Дирекция "Авторско право и сродни права" не извършва секторни анализи, което е пряко нарушение на чл. 28, т. 8 от Устройствения правилник на МК. В резултат дейността на дирекцията е хаотична е неефективна.

Музикаутор: 70% от общините организират събития в нарушение на Закона за авторското право

Музикаутор: 70% от общините организират събития в нарушение на Закона за авторското право

Организацията иска в местните бюджети да се предвидят пари за музикален лиценз

Музикаутор отбелязва, че в края на май месец 2025 година страната ни ще бъде домакин на най-авторитетната и представителна среща на авторскоправната общност в света, като се очакват над 300 делегати от целия свят да се запознаят пряко с проблемите, които в България има от десетилетия.

Според Музикаутор "осакатената правна рамка дава основания на много хора, които са свикнали да не заплащат за авторския труд, който ползват, да се активизират и да се борят да пазят статуквото. До голяма степен това се координира и от служител на МК, което е недопустимо".

И се дава пример с Турция, като със санкция на държавата са лицензирани всички хотели за използваната музика.

Статистиката в България показва, че през последните 35 години сме имали 29-ма министри на културата. Не приемаме това за извинение за липсата на стратегия за развитие на културата, липсата на секторни анализи за правоприлагане в сферата на авторските права, липсата на контрол при извършване контролните функции на МК, заключват от музикалната организация.

Припомняме, че на 30 юли Комисията за защита на конкуренцията, със съдействието на МВР, извърши проверки в офисите на Музикаутор, като причината за това беше получено съдебно разрешение от Административен съд София-област във връзка с образувано производство за установяване на евентуално извършено нарушение по чл. 15 от ЗЗК и/или чл. 101 от ДФЕС и чл. 21 от ЗЗК и/или чл. 102 от ДФЕС от страна на Музикаутор.

Комисията проверява дали дали Музикаутор прилага нелоялни практики при определянето и изплащането на възнагражденията на правоносителите, като същевременно си осигурява извличане на ползи под формата на приходи. Такова поведение би могло да лиши правоносителите от полагаемите им се приходи, което би довело до намаляване на стимулите за създаване на нови произведения и следователно би повлияло на конкурентния процес между правоносителите от различните категории. Това от своя страна би лишило и потребителите от ползите от творческите постижения на авторите на музикални произведения, автори на текстове към музикално произведение, на аранжименти и др. 

Тогава от Музикаутор отрекоха да са извършвали нарушения. До този момента не се съобщава какви са резултатите от проверката.

КЗК влезе в Музикаутор, чула оплакванията на българските автори
Обновена

КЗК влезе в Музикаутор, чула оплакванията на българските автори

Относно нелоялна практика при изплащането на възнагражденията