Само за месец екипът от археолози начело с професор Николай Овчаров е намери над 700 уникални и ценни експоната във Велико Търново, съобщи БНТ.

При разкопките в двора на църквата „Св. Иван Рилски" в подножието на хълма Царевец специалистите са се натъкнали на изключително ценни накити от 12-18-ти век, златотъкани дрехи и богати болярски некрополи.

Масивна игла за коса от злато и сребро с изображение на птица, сребърен обков и бронзови закопчалки за книга, тези ценни разкрития и множеството богати погребения доказват, че по времето на второто българско царство в Търново са живели много знатни фамилии.

Абсолютни уникати! Уникални паметници, които реално погледнато просто няма с какво да бъдат сравнявани! Имаме и две монети, български от 13-ти, 14-ти век, едната на цар Константин Асен, а другата на Иван Шишман, обяснява проф. Николай Овчаров.

Всички находки досега дават основания на археолозите да смятат, че до края на този археологически сезон ще се натъкнат и на царски некропол. Уникалните предмети ще бъдат подредени в експозиция в манастирския комплекс.