Големият български художник Никола Манев почина в парижка болница тази нощ на 77 години, пише в. "Сега". След три дни майсторът на четката щеше да навърши 78 години.

Неговият син Александър Манев съобщи, че той е пожелал да бъде погребан в "чирпанска земя". В град Чирпан, с който е свързано детството му, се намира неговата галерия, която той завеща на града заедно с картините в нея. Тя дели един двор с музея "Пейо Яворов".

Никола Манев се готвеше тази есен да открие четири изложби на различни места в България и възнамеряваше да се върне през септември, но през последните дни здравословното му състояние се е влошило. Бил е приет в болница в 20-и район на Париж, където се намира и неговото ателие на улица "Пи".

Стилът му се определя от изкуствоведите като фантастичен. Направил е над 150 самостоятелни изложби в много страни и над 3000 негови картини са притежание на частни колекции и музеи в повече от 30 държави. Последната му групова изложба бе през април в Българския културен институт Париж, където се представи заедно със своите дългогодишни приятели Андрей Лекарски и Лъчезар Ошавков. Освен с картини тримата участваха и с книги, посветени на тяхното творчество, като Никола Манев бе описан в книгата "Пленникът на светлината" от Елка Няголова и Валери Пощанов.

Никола Манев бе член на Есенния салон в Париж, където редовно излагаше свои картини.

През последните три десетилетия той се връщаше често в България. В Париж учи и работи от 1962 г., но винаги е държал да се знае, че е български художник.