Напусна ни акад. Валери Петров

На 94-годишна възраст почина големия български поет, сценарист, драматург и преводач акад. Валери Петров.

Валери Нисим Меворах, както е истинското име на Маестрото, има в творчеството си  поезия, книги за деца, сценарии за филми, пиеси. Превеждал е от английски, руски и италиански. Сред най-известните преводи на Валери Петров са тези на творчеството на Шекспир.

Хората, които го познават, ще го запомнят като непоправим оптимист и непримирим радетел на духовността.

Надявам се, че ще преодолееме трудностите. Как точно, не мога да кажа. Не съм нито икономист, нито политик, но съм човек на надеждата. Не може да сме свидетели на краха на една нация. Няма да стане тая работа, казва той в едно от интервютата си.

Номиниран е за Нобелова награда за литература. Вписан е и в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради книгата си Пет приказки.  През 2013 г. получава наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за приноса си към българската култура и разбирателството между нациите. Акад. Валери Петров получава и редица други награди и отличия.

Едва 15-годишен  Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата „Птици към север".
Независимо, че известно време практикува като лекар, за която специалност има диплома, а след това и в Българското Национално Радио, страстта на Валери Петров към писането надделява и до сетния си дъх той се отдава на словото.

Той беше приет в петък във Военномедицинска академия в столицата в тежко състояние след прекаран инсулт. По-късно негови близки съобщиха, че е изкарал и още един инсулт, докато е бил в болница.

Поклонението на големия поет ще е в петък в 11 ч. в Народния театър.