Тим Кели, президент и главен изпълнителен директор на National Geographic Ventures , обяви създаването на National Geographic Music and Radio (NGMR), чиято цел е чрез музиката и радиопредаванията хората да осъзнаят своята отговорност към опазването на планетата.

Кели обяви и назначаването на ветерана в бранша Дейвид Бийл за президент, отговарящ за музикалните компании, разпространението и радиопрограмите.

Освен програмни схеми и музикален подбор, NGMR ще следи и проектите на най-популярните изпълнители в момента, които са активно ангажирани с културни и екологични проблеми.

NGMR ще работи в области като услуги, свързани с музикален надзор - ръководство на музикалните проекти за всички отдели на National Geographic, в това число  игрални филми, филми за голям екран и детски програми.

Ще се организират и събития на живо

В сайта на адрес  WorldMusic.NationalGeographic.com вече се предлагат MP3-ки, мултимедия, горещи музикални новини и музика, избрана от известни диджеи.

Предвижда се създаването на звукозаписен лейбъл и музикална телевизия - управление на музикални програми за National Geographic Channel.

Според Кели, National Geographic Music and Radio ще привлече слушатели с интересни дискусии и звук и ще предложи на изпълнителите и специалистите, които имат интерес към световната култура и опазването на околната среда, възможност да допринесат за осъзнаването на значими проблеми.

Музикалният отдел вече работи на пълни обороти, създавайки музикални програми за различни отдели на National Geographic, за филми като "Арктическа приказка" и "Морски чудовища - едно праисторическо приключение" и телевизионни сериали като „Домашното кино на мама Мирабел".

Според Бийл "музиката е неделима част от историята и културата и кара географията да оживява".

С различните ни компании ще можем да създадем емоционална връзка между слушателите ни и планетата, твърдят още организаторите.