Непоказвани творби на двамата големи - Златю Бояджиев и Цанко Лавренов, подрежда в обща изложба столичната галерия „Лоранъ".

За първи път се открива съвместна изложба на именитите ни художници, заедно с техни снимки и писма от архивите.

Въпреки желанието си, преди да си отидат от този свят, двамата близки приятели Цанко Лавренов и Златю Бояджиев така и не успяват да организират съвместна изложба.

Това става възможно сега, благодарение общото желание и съдействие от страна на семействата на именитите ни художници, съобщават от галерията.

Съдбата среща двамата творци през далечната 1926 година.
Цанко е вече известен в художествените среди в Пловдив, а Златю прави своите първи стъпки в изкуството.
Въпреки множеството различия помежду им, рисуването ги събира и те остават приятели до края на житейския си път.


Златю Бояджиев, "Цигани", 1965 г., маслени бои, платно

През двайсетте години те вече са едни от младите модерни пловдивски майстори на четката, а през трийсетте са първите художници, взели участие в Пловдивския панаир.

Златю Бояджиев и Цанко Лавренов си помагат в множеството пътувания и изложби в страната и чужбина, работят заедно за Камарата на народната култура.

През петдесетте Златю Бояджиев е повален от инсулт и Цанко е един от първите, които му протягат ръка, организира негова изложба, а през 1958 година публикува единствената тогава монография за него.

Изложбата се открива на 23 август в Агенцията за изкуство „Лоранъ" със съдействието на Фондация „Цанко Лавренов" и Георги Бояджиев.