Създателят на сериала „Истински детектив" Ник Пизолато категорично отрече обвиненията в плагиатство.

Нападките се появиха относно някои мисли и идеи на Ръст Коул (Матю Маконъхи), които поразително напомнят работата на хорър автора Томас Лиготи.

„Нищо в телевизионния сериал „Истински детектив" не е плагиатствано. Философските мисли, изразени от Ръст Коул, не изразяват мисъл или идея, уникална за някой автор; това са философските убеждения на хора като Артур Шопенхауер, Фридрих Ницше, Емил и Чоран и други, които изразяват тези идеи.

Като самообразовал се песимист, Коул говори въз основа на тази философия с ерудиция и собствени думи. Идеите не принадлежат единствено на никой конкретен автор", се казва в отговора на Пизолато.

Продуцентите от HBO също защитиха сериала: „Истински детектив" е изключително оригинална творба и историята, героите и диалозите принадлежат на Ник Пицолато.  Философските концепции са свободни за ползване от всеки, включителни писатели на художествена литература, и има достатъчно такива примери в миналото".

Снимките на втория сезон на сериала ще започнат по-късно през годината, като все още не са ясни артистите, които ще участват. През последните дни се спрягат имената на Винс Вон, Колин Фарел, Тейлър Кич и Елизабет Мос.

Не очаквайте повече от три сезона на "Истински детектив"

Уилям Фридкин режисира втория сезон на "Истински детектив"