Близо 4 000 монети и други ценни находки бяха представени пред журналисти в Националния исторически музей (НИМ) в присъствието на директора му проф. Божидар Димитров и служители на Агенция „Митници".

Те са спасени от износ в чужбина при четири отделни проверки в периода 2009-2011 година, посочи Стефан Бакалов - началник отдел "Митническо разследване и разузнаване" в Митница Аерогара София. При три от случаите предметите са били укрити в пратки за САЩ, а при един са върнати в България, отново с пратка. Причината, според специалистите, е, че явно планираната сделка в чужбина не се е осъществила.

Монетите и останалите предмети, сред които има керамични съдове и стрели, тепърва ще бъдат подложени на експертиза, за да се установи от кога точно датират. След това ще бъдат изложени в НИМ.

Всички те са открити от иманяри, разказа пред news.bg проф. Гавраил Лазов, шеф на отдел "Археология" в Националния исторически музей. Той обясни, че монетите първо ще бъдат консервирани, за да може да се съхранят във времето, защото близо две хилядолетия са били под земята и трябва да се преустановяват всички процеси, които могат да ги деструктират. Това е едно огромно количество монети, близо 4 000 и всички те трябва да бъдат идентифицирани, за да се установи точно какви са, посочи експертът.

Лазов поясни, че сред монетите има група от IV век пр. Хр., две големи монети от типа на тези, сечени по времето на Алсександър Велики и след неговата смърт, т. нар. „постумни монети на Александър". Другата група са сребърни римски монети от I век, както и т. нар. монети на войнишките императори, на които са изобразени техните бюстове.

Освен монетите, особена ценни за специалистите са стрелите, които са открити от иманярите. Проф. Лазов изтъкна, че те са добре запазени и най-вероятно са били предназначени за някой колекционер. За тях се предполага, че те датират от края на бронзовата и началото на ранножелязната епоха.

Прави впечатление, че са много добре подбрани образци от различните типове стрели, изтъкна Лазов. Като особено интересна той посочи една стрела с форма на тристранна издължена пирамида.