Съветът по изкуствата на Нова Зеландия прекрати финансирането на популярна училищна Шекспирова програма, като твърди, че тя пренатоварва и без това твърде много натоварените училища, не успява да покаже уместност към "контекста на съвременното изкуство" и разчита на жанр, "намиращ се в рамките на канона на империализма," предава Associated Press

Но мнозина се противопоставиха на решението на Съвета, включително премиерът Джасинда Ардърн, която е учила актьорско майсторство.

"Бях участник в Шекспировите състезания в училищата. Мисля, че това е страхотна програма", каза Ардърн.

Тя заяви, че благодарение на тези състезания учениците, които се интересуват от драма и дебат, имат ограничени възможности да общуват с връстници от други училища.

"Аз бях едно от тези деца. И затова бих искала да продължа да виждам и други деца да имат тези възможности", каза тя.

Ардърн добави, че решението за финансиране не зависи от нея или дори от правителството. Творческият съвет Creative New Zealand се финансира от данъкоплатците, но се управлява независимо.

Училищни програми, семинари и фестивали се провеждат от около 30 години от Шекспировия център в Нова Зеландия. Учениците могат да играят пиеси, да правят костюми или да създават подходяща музика. Често пиесите се развиват в днешно време или имат различен поглед върху оригиналите, написани от Уилям Шекспир преди повече от 400 години.

Центърът получаваше досега по около 30 000 новозеландски долара (17 000 щатски долара) всяка година от Съвета по изкуствата, около 10% от общия му бюджет.

Creative New Zealand не отговори веднага на искания за коментар.

"Дебатът наистина ме кара да се замисля върху продължаващата значимост на Шекспир и да се съмнявам дали едно единствено съсредоточаване върху елизабетински драматург е най-подходящо за деколонизиращата се Аотеароа през 2020-те години и занапред", заявява един от членовете му, използвайки местното име за Нова Зеландия.

Специален панел е стигнал до заключението, че Шекспировият център "изглежда доста патерналистичен" и че предложението му за финансиране "не демонстрира уместността към контекста на съвременното изкуство".

Бившият вицепремиер Уинстън Питърс написа във "Фейсбук", че решението се равнява на политическо и социално инженерство от "свръхплатени болезнени либерални бюрократични идиоти".

Нова Зеландия няма планове да става република на този етап

Нова Зеландия няма планове да става република на този етап

Все пак премиерът очаква страната да премахне монархията