Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн заяви в понеделник, че нейното правителство няма да предприеме никакви действия за превръщането на страната в република след смъртта на кралица Елизабет II, предава Associated Press.

Ардърн каза, че смята, че Нова Зеландия в крайна сметка ще стане република и това вероятно ще се случи в рамките на нейния живот, но че има по-належащи проблеми за нейното правителство.

Тя за първи път повдига темата в дебата за превръщането на Нова Зеландия в република след смъртта на кралицата и това отразява предишни нейни коментари, които е направила по въпроса. Ардърн също по-рано изрази подкрепата си за това страната в крайна сметка да стане република.

Съгласно настоящата система британският монарх е държавен глава на Нова Зеландия, представляван в страната от генерал-губернатор. Ролята на генерал-губернатора в наши дни се счита предимно за церемониална.

Все пак много хора твърдят, че Нова Зеландия няма да излезе напълно от сенките на своето колониално минало и да стане наистина независима нация, докато не стане република.

"Има дебат, вероятно от няколко години", каза Ардърн. "Това е просто темпото и ширината на този дебат. Много пъти съм изяснявала мнението си. Вярвам, че Нова Зеландия ще се насочи към това след време. Вярвам, че е вероятно да се случи в рамките на живота ми.

"Но не го виждам като краткосрочна мярка или нещо, което е на дневен ред в скоро време", каза Ардърн.

Тя каза, че превръщането в република на тихоокеанската държава не е нещо, което нейното правителство планира да обсъжда в който и да е момент.

Смъртта на Елизабет и възкачването на крал Чарлз III на трона съживи дебата за превръщане в република в много страни по света.

Чарлз стана държавен глава не само в Обединеното кралство и Нова Зеландия, но и в 13 други страни, включително Канада, Ямайка и Австралия.

Австралийският премиер Антъни Албанезе започна да полага основите на австралийска република, след като беше избран през май. Но и той каза в неделя, че сега не е моментът за промяна, а по-скоро за отдаване на почит към кралица Елизабет II. По-рано той каза, че провеждането на референдум за република не е приоритет на първия му мандат в правителството.

Австралия няма да провежда референдум за република

Австралия няма да провежда референдум за република

Премиерът на Австралия Антъни Албанезе обяви, че сега не е моментът за промяна

Много хора в Нова Зеландия спекулираха в миналото, че дебатът за републиката ще набере скорост едва след смъртта на кралицата, като се има предвид колко обичана беше тя от толкова много хора.

Ардърн каза, че не свързва двете събития. "Никога не съм го разглеждала по този начин", каза тя.

Новозеландският премиер също обяви в понеделник, че страната ще отбележи смъртта на Елизабет с официален неработен ден на 26 септември. Нацията ще проведе държавна мемориална служба на този ден в столицата Уелингтън.

Ардърн каза, че Елизабет II е била необикновена личност и много новозеландци биха оценили възможността да отбележат смъртта й и да празнуват живота й.

"Като кралица на Нова Зеландия и много обичан суверен от повече от 70 години, е уместно да отбележим нейния живот на отдадена обществена служба с държавна панихида и еднократен официален празник", каза Ардърн.

Ардърн каза, че ще замине тази седмица за Великобритания, за да присъства на погребението на Елизабет.

Провъзгласиха Чарлз III за крал на Великобритания

Провъзгласиха Чарлз III за крал на Великобритания

Това се случи на официална церемония в двореца Сейнт Джеймс