Премиерът на Австралия Антъни Албанезе обяви, че сега не е моментът за промяна - след като по-рано самият той положи основите за републикански референдум дали да стане република, съобщи ITV.

Албанезе, който започна да подготвя австралийците за дебат за това да стане република след победата си на изборите през май, каза в неделя, че сега е моментът да се отдаде почит на живота на кралица Елизабет II.

Той даде приоритет на отношенията на страната с местните австралийци.

Почина Елизабет II

Почина Елизабет II

Новият крал официално ще бъде известен като крал Чарлз III

Той каза, че няма да проведе референдум дали Австралия да стане република през първия си мандат - който продължава три години.

"Мисля, че важното е да отбележа момента, в който се намираме сега, и това е момент на размисъл за един необикновен живот, каза той. Конституционната промяна, която ясно идентифицирах през този мандат на парламента, е признаването на хората от първите нации в нашата конституция. Нашата конституция е актът за раждане на нашата нация и тази нация не е започнала през 1788 г., а датира от поне 65 000 години назад."

Антигуа и Барбуда обмисля дали да стане република

Антигуа и Барбуда обмисля дали да стане република

Референдумът може да се проведе в рамките на три години

Албанезе, който описва себе си като първия кандидат с неангло-келтско име, който се кандидатира за министър-председател през 121-те години, откакто службата съществува, създаде нова длъжност на помощник-министър на републиката и назначи Мат Тисълтуейт за ролята през юни.

Тисълтуейт каза, че няма да има промяна, докато кралицата е още жива. По време на дългото си управление кралицата се свързва с Австралия по начини, по които никой монарх преди нея не е правил.

Австралия за последен път проведе референдум по въпроса през 1999 г. и избра кралицата да остане държавен глава с малка разлика.

Последните години от управлението на кралицата обаче предизвикаха въпроси за бъдещето на монархията в няколко държави от Британската общност. 

Барбадос официално се обяви за република

Барбадос официално се обяви за република

Тържественото събитие беше оповестено със салют от 21 топовни изстрела

Антигуа и Барбуда ще гласува дали да стане република след смъртта на кралица Елизабет II. Това заяви в неделя премиерът на страната Гастън Браун. 

Референдумът може да се проведе в рамките на три години, но той подчерта, че този ход "не е акт на враждебност". Той направи коментарите, след като утвърди Чарлз III за крал и държавен глава на карибската нация.

Браун обяви, че възнамерява да въведе референдума, ако бъде преизбран следващата година. Въпреки че очаква да спечели тези избори (партията му държи 15 от 17-те места в Камарата на представителите) той призна, че не е имало голямо желание за провеждане на вот сред гражданите.

Освен в Обединеното кралство, крал Чарлз III е държавен глава в 14 държави - Антигуа и Барбуда, Австралия, Бахамите, Белиз, Канада, Гренада, Ямайка, Нова Зеландия, Папуа Нова Гвинея, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Лусия, Сейнт Винсент и Гренадини, Соломоновите острови и Тувалу.

Провъзгласиха Чарлз III за крал на Великобритания

Провъзгласиха Чарлз III за крал на Великобритания

Това се случи на официална церемония в двореца Сейнт Джеймс

Барбадос прекрати отношенията си с Короната, за да стане република през 2021 г., прекъсвайки 400-годишна връзка с монархията.