В полунощ Барбадос официално се обяви за република, заменяйки британската кралица Елизабет Втора като държавен глава, съобщава "Ройтерс".

С този акт страната скъса последните си колониални връзки близо 400 години след акостирането на първите английски кораби на карибския остров.

В 00.00 часа новата република се роди под радостните възгласи на стотици хора, събрали се в столицата Бриджтаун.

Тържественото събитие беше оповестено със салют от 21 топовни изстрела, а националният химн на Барбадос прозвуча на препълнения Площад на героите.

Британският престолонаследник принц Чарлс присъства на свалянето на кралския щандарт на Елизабет Втора и на издигането на новия барбадоски флаг.

Ражда се нова република: Барбадос казва "сбогом" на кралица Елизабет II

Ражда се нова република: Барбадос казва "сбогом" на кралица Елизабет II

55 години след обявяването на независимостта на острова

Надеждата на републиканците е, че тази стъпка ще провокира подобни дискусии и в други бивши британски колонии, на които кралица Елизабет все още държавен глава.

Сандра Мейсън положи клетва като първи президент на Барбадос.

Раждането на републиката, точно 55 години, след като Барбадос обявява независимост, прекъсва почти всички колониални отношения, свързвали острова с Англия, откакто английски кораб го е обявил за владение на крал Джеймс Първи през 1625 г.

Това може да предвещава по-широк опит от страна на други бивши колонии да скъсат връзките си с британската монархия в момент, в който тя се подготвя за края на почти 70-годишното управление на Елизабет II и бъдещото възкачване на Чарлз на престола.

Холандци и британци - най-големи носталгици по империята сред бившите колониални сили

Холандци и британци - най-големи носталгици по империята сред бившите колониални сили

Биха искали страната им все още да е империя

Въпреки че Великобритания представя робството като един от греховете, останали в миналото, някои барбадосци настояват за компенсации от Лондон. Между 1627 г. и 1833 г. в Барбадос пристигат около 600 000 взети в робство африканци, които работят в захарните плантации, от които английските собственици правят състояния.

Барбадос ще остане като република в рамките на Общността на нациите - група от 54 държави в Африка, Азия, Америка и Европа с исторически връзки с Великобритания.

Последният път, когато кралицата беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 г. Тогава островът Мавриций, в Индийския океан се обяви за република.