Чарлз III беше провъзгласен за крал на Великобритания на церемония в двореца Сейнт Джеймс, информира Би Би Си.

Чарлз стана крал веднага след смъртта на майка си кралица Елизабет II, но историческа среща официално потвърди ролята му в събота.

Съветът по наследяване на трона, орган, съставен от висши политици, съдии и служители, го провъзгласи за монарх. Самият крал не присъства в началото, но той дойде за втората част на церемонията, за да проведе първото си заседание на Тайния съвет.

Секретарят на Тайния съвет Ричард Тилбрук провъзгласи Чарлз за "крал, глава на Британската общност, защитник на вярата", преди да обяви "Бог да пази краля".

Пълната зала, включително кралицата-консорт, принцът на Уелс и премиерът Лиз Тръс, повториха фразата.

Правейки собствената си декларация, кралят заяви: Мои лордове, дами и господа, мой най-скръбен дълг е да ви съобщя за смъртта на моята любима майка кралицата. Знам колко дълбоко вие, цялата нация и, мога да кажа, целият свят, ми съчувствате за непоправимата загуба, която всички претърпяхме.

За мен е най-голямата утеха да видя съчувствието, изразено от толкова много към сестра ми и братята ми. И тази огромна привързаност и подкрепа трябва да се разшири към цялото ни семейство в нашата загуба."

Точно преди церемонията в двореца Сейнт Джеймс стотици хора бяха допуснати от търговския център до външния двор на двореца, за да станат свидетели на прокламацията на балкона.

След като държавните тромпетисти засвириха фанфари, съветниците, които бяха напуснали церемонията и се събраха отвън, извикаха "Бог да пази краля". Чуха се възгласи "хип-хип ура", идващи от хора, наредени по пътищата от двете страни на двореца, и церемониални оръжия стреляха близо до близкия Грийн парк.

Второто четене на прокламацията за наследяването на престола също беше посрещнато с аплодисменти и възгласи пред Кралската борса в Лондон.

Припомняме, че кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият английски монарх, почина на 8 септември на 96-годишна възраст. Два дни преди смъртта си тя назначи новият министър-председател на страната Лиз Тръс. Като първороден син на кралица Елизабет II, Чарлз III наследи трона.

Чарлз III се позова на майка си - посвещава живота си в служба на своите поданици
Обновена

Чарлз III се позова на майка си - посвещава живота си в служба на своите поданици

Лиз Тръс за кралица Елизабет II: Един от най-великите лидери, които светът някога е познавал