След смъртта на кралица Елизабет II нейният син и наследник крал Чарлз III се обръща към британския народ "в дълбока скръб".

"През целия си живот Нейно Величество кралицата, моята любима майка, е била пример за подражание за мен и цялото ми семейство", заяви Чарлз в първото си обръщение към нацията. Той също така й благодари лично за това: "Благодаря ти за любовта и предаността към нашето семейство", пише БиБиСи.

Чарлз III припомня обещанието на майка си - да посвети "целия си живот, независимо дали той е кратък или дълъг" в служба на своите поданици. Чарлз потвърди: "Днес подновявам това обещание пред вас."

По-рано 73-годишният монарх проведе лична аудиенция с премиера Лиз Тръс в Бъкингамския дворец. Той поздрави хората пред Бъкингамския дворец при завръщането си в Лондон с Камила. Кралицата, най-дълго управлявалият монарх на Великобритания, почина в Балморал в Шотландия в четвъртък на 96 години.

Слънцето грееше ярко, когато новият крал излезе от държавната лимузина пред двореца, за да се ръкува с хората, които се бяха събрали там. Аплодисменти и спонтанни викове "Бог да пази краля" се чуват от хоратасъбрани по цялата дължина на предния двор на двореца. Една жена бе толкова развълнувана, че се наведе напред и го прегърна с целувка.

В Уестминстър, където депутатите отдават почит на кралицата, Тръс я описа като "един от най-великите лидери, които светът някога е познавал".

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър каза, че нейната смърт "ограбва страната ни от най-спокойната й точка, от най-големия й комфорт, точно в момент, когато имаме най-голяма нужда от тези неща".

Бившият премиер Борис Джонсън, който се срещна с кралицата в Балморал във вторник, за да се оттегли, описа кралицата като "Елизабет Велика", добавяйки, че тя е "работила толкова усилено за доброто на страната си, не само сега, но и за поколения напред".

Снимка 586944

Източник: EPA/БГНЕС

Около 18:00 ч. ще има възпоменателна служба в катедралата "Сейнт Пол" в Лондон, на която ще присъстват високопоставени политици. Тя също така ще бъде отворена за обществеността и 2000 билета бяха пуснати на принципа първи дошъл, първи обслужен.

Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал на Съвета по присъединяването в 10:00 часа в събота на церемония, предавана за първи път по телевизията.

Камбаните на катедралата Сейнт Пол, Уестминстърското абатство и замъка Уиндзор биеха по обяд в петък в знак на почит към живота и службата на кралицата. Също така имаше събирания и излияния на емоции в Балморал, Бъкингамския дворец и Уиндзор. Членове на обществеността пътуваха, за да оставят цветя, благодарствени послания и съболезнования на кралицата и кралското семейство, като мнозина бяха видимо разплакани или преемоционирани.

В 13:00 ч. в лондонския Хайд Парк, Лондонската кула и на борда на кораби на Кралския флот бяха дадени салюти. На други места хиляди хора наблюдаваха процесия от 71 коня, които галопират в Хайд парк преди отдаването на почит.

Срещите от Висшата лига и Английската футболна лига този уикенд бяха отложени в знак на уважение.

Всички деца на кралицата и нейните внуци, херцогът на Кеймбридж и херцогът на Съсекс, пътуваха до Балморал, близо до Абърдийн, в четвъртък, след като лекарите на кралицата се загрижиха за нейното здраве.

Принц Хари напусна Балморал в петък сутринта, за да пътува до летището в Абърдийн. В петък дворецът публикува някои подробности за плановете за следващите дни, като крал Чарлз обяви период на кралски траур за седем дни след погребението на майка му.

Датата на погребението все още не е ясна, но се очаква да е в следващите две седмици. Преди това ковчегът на кралицата ще лежи в Единбург за 24 часа и след това ще се премести в Лондон. Докато лежи в Уестминстър Хол, ковчегът ще лежи на повдигната платформа и на членовете на обществеността ще бъде позволено да минат покрай него и да отдадат почитта си.

Няма да има физическа книга за съболезнования, в която членовете на обществеността да се подписват, но дворецът отвори онлайн книга за съболезнования за тези, които желаят да оставят съобщения.

Правителството заяви, че очаква много хора да се съберат в центъра на Лондон и други кралски резиденции в знак на уважение, предупреждавайки, че може да има някои смущения в пътуването, закъснения на трафика и значително струпване на хора.

Членовете на обществеността бяха помолени да оставят подарените цветя на определени места в Кралските резиденции.

Правителството публикува насоки за периода на национален траур, който ще продължи до деня на погребението на кралицата, който гласи: няма задължение за организациите да спират дейността си; обществените услуги ще работят както обикновено, въпреки че може да има някои промени в наличността; няма изискване за отмяна или отлагане на събития и спортни събития или затваряне на места за забавление; обществените музеи, галерии или подобни места не са задължени да затварят.

На Съвета по присъединяването в събота ще присъства синът на краля, херцогът на Корнуол и Кеймбридж.

На него присъстват и поканени частни съветници и настоящи действащи правителствени министри - но това може да включва и бивши министри, министър-председатели и висши духовници.

След срещата основната прокламация, обявяваща Чарлз за суверен, ще бъде прочетена в 11:00 часа от балкона с изглед към двореца Фриари в двореца Сейнт Джеймс, централен Лондон.

Кабинетът се събра в петък сутринта, като единствената точка в дневния ред беше да отдаде почит на кралицата.

Ще има и рядко съботно заседание на Камарата на общините, където висши депутати ще се съберат, за да положат клетва за вярност към новия крал от 14:00 часа.

Снимка 586942

Източник: EPA/БГНЕС