Кралица Елизабет II е под медицинско наблюдение в Балморал, след като лекарите са се загрижили за здравето й, съобщава Би Би Си, позовавайки се на Бъкингамският дворец.

"След допълнителна оценка тази сутрин лекарите на кралицата са загрижени за здравето на Нейно Величество и препоръчаха тя да остане под медицинско наблюдение", се казва в изявление. "Кралицата остава комфортно и в Балморал."

Принц Чарлз отпътува за Балморал. На път са също Херцогинята на Корнуол и херцогът на Кеймбридж.

Съобщението идва, след като 96-годишната кралица се оттегли от виртуалния частен съвет в сряда, като лекарите я посъветваха да си почива.

Премиерът Лиз Тръс заяви, че "цялата страна" ще бъде "силно разтревожена" от новината. "Моите мисли и мислите на хората в нашето Обединено кралство са с Нейно Величество кралицата и нейното семейство в този момент", добави тя.

Кралицата назначи Тръс за министър-председател в Балморал във вторник, вместо да пътува до Лондон за събитието.

По време на своето 70-годишно управление кралицата обикновено е имала аудиенция с новия си министър-председател в Бъкингамския дворец. Тя е в лятна ваканция в шотландския си дом от юли.

Лидерът на лейбъристите сър Кийр Стармър заяви, че е "силно разтревожен" от новината, докато първият министър на Шотландия Никола Стърджън каза, че е "дълбоко загрижена" и изпраща своите мисли и желания на кралицата.

Първият министър на Уелс Марк Дрейкфорд изпрати своите най-добри пожелания от името на народа на Уелс.