От Бъкингамския дворец разпространиха изявление, че кралица Елизабет II е приела Лиз Тръс в замъка "Белморал" в Шотландия и й е "възложила да сформира нова администрация", съобщиха от Би Би Си.

"Г-жа Тръс прие предложението на Нейно Величество и й целуна ръка при назначаването си за министър-председател и първи лорд на хазната", добавиха от двореца.

Новият министър-председател напусна замъка "Балморал" и отпътува обратно за Лондон.

Това означава, че тя вече може да се заеме с всички задължения, които има като министър-председател, коментират от Би Би Си.

Преди да се захване с конкретни решения, които имат значение за живота на всички британци, тя трябва да назначи своя екип от министри преди първата среща на новия кабинет утре сутрин.

Едно от първите неща, с които се очаква да се заеме новият премиер са нейните планове да помогне на хората с увеличаващите се сметки за енергия.

Досега тя беше външен министър, като значителна част от работата й беше свързана с плановете за отмяна на елементи от Протокола за Северна Ирландия - част от сделката за Брекзит, договорена с ЕС, както и войната в Украйна.

Тръс ще стане четвъртият премиер на консерваторите след изборите през 2015 г. През този период страната беше подложена на поредица от кризи и сега е изправена пред това, което се прогнозира като дълга рецесия, предизвикана от главоломно нарастващата инфлация, която достигна 10,1% през юли.

47-годишната министърка на външните работи в кабинета на Борис Джонсън, Лиз Тръс, обеща да действа бързо, за да се справи с кризата с разходите за живот във Великобритания, като каза, че в рамките на една седмица ще излезе с план за справяне с нарастващите сметки за енергия и осигуряване на бъдещи доставки на гориво.

Тръс обяви по време на кампанията си, че ще отмени увеличенията на данъците и намали други налози - ход, който според някои икономисти ще подхрани инфлацията.

Лиз Тръс се изправя пред дълъг, скъп и труден списък със задачи, който според опозиционните депутати е резултат от 12 години лошо правителство на консерваторите. Няколко призоваха за предсрочни избори - нещо, което Тръс каза, че няма да позволи.

Тръс заяви, че ще назначи силен кабинет на управление, и ще трябва да работи усилено, за да спечели някои депутати от своята партия, които подкрепиха Сунак в надпреварата .

Първо, тя ще се обърне към неотложния въпрос за нарастващите цени на енергията. Средните годишни сметки за комунални услуги на домакинствата се очаква да скочат с 80% през октомври до 3549 паунда, преди очакваното увеличение до 6000 паунда през 2023 г., което ще унищожи личните финанси.

Други нейни обещания във вътрешнополитически план включват твърдата й позиция, че няма да допусне нов референдум за независимост на Шотландия, както и че ще отмени всички закони на ЕС до 2023 година.'

В международен план тя се очаква да запази твърдата подкрепа за Украйна, започната от нейния предшественик Борис Джонсън.

Макрон към Лиз Тръс: Великобритания и Франция ще бъдат винаги приятели

Макрон към Лиз Тръс: Великобритания и Франция ще бъдат винаги приятели

Френският президент отговори на неин остър коментар