Британският министър на външните работи Лиз Тръс заяви, че ако бъде избрана за министър-председател, няма да допусне нов референдум за независимост в Шотландия.

Това съобщи в. "Дейли телеграф".

Тя припомни, че референдум трябва да се провежда веднъж на поколение.

Лидерът на Шотландия готви нов референдум за независимост през 2023 г.

Лидерът на Шотландия готви нов референдум за независимост през 2023 г.

Плебисцитът ще се проведе на 19 октомври догодина

"Шотландските националисти се съгласиха, че референдумът трябва да се провежда веднъж на поколение. Ще се уверя, че ще изпълнят това, което са казали. Ще работя за укрепване на целия ни съюз. Ако стана министър-председател, няма да дам такова одобрение. За мен е пределно ясно, че докато подкрепям старейшината, няма да има втори референдум за независимостта на Шотландия", заяви Тръс.

Припомняме, че шотландските власти предложиха втори референдум за независимост на Шотландия на 19 октомври 2023 г.

През юни премиерът на Шотландия Никола Стърджън обяви намерението си да проведе референдум за независимост. Според нея въпросът трябва да бъде решен от Върховния съд на Обединеното кралство.

Първият референдум за независимост на Шотландия се проведе през 2014 г. Тогава над 50% от участниците гласуваха против отделянето.

Лидерът на Шотландия започна кампания за нов референдум за независимост

Лидерът на Шотландия започна кампания за нов референдум за независимост

След като през 2014 г. населението предпочете да остане част от Великобритания

Съгласно протокола за Северна Ирландия след окончателното оттегляне на Обединеното кралство от ЕС в началото на миналата година митническите проверки на товарите от Обединеното кралство трябваше да започнат в пристанищата на Северна Ирландия.

Преди това Великобритания поиска от ЕС да разшири преференциалния митнически режим, но получи отказ и сама го разшири едностранно.

Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство, на практика беше оставена в единния пазар и митническата зона на ЕС след Brexit. В резултат на това между Обединеното кралство и Северна Ирландия се образува митническа граница.