Първият министър на Шотландия Никола Стърджън днес постави начало на своята кампания за провеждане на втори референдум за независимост, съобщава "Асошиейтед прес".

Мотивът й е, че икономическото положение на Шотландия ще се подобри, ако тя е извън Великобритания.

Стърджън, която ръководи Шотландската национална партия, както и местното правителство на Шотландия, заяви, че е "време да се изложи различна и по-добра визия" за Шотландия.

Шотландия отхвърли независимостта на референдум през 2014 г., след като 55% от избирателите гласуваха за това да останат част от Обединеното кралство.

Шотландия иска нов референдум за независимост

Шотландия иска нов референдум за независимост

Стърджън ще постави въпроса пред Лондон

Стърджън обаче посочи, че иска ново гласуване за независимост преди края на 2023 г. Тя подчерта, че шотландският парламент има "безспорно демократично задължение " да проведе гласуването, след като нейната Шотландска национална партия спечели миналогодишните избори именно въз основата на обещанието да се проведе нов референдум.

От своя страна, Великобритания на премиера Борис Джонсън се противопоставя на нов референдум, заявявайки, че въпросът е уреден на гласуването през 2014 г.

Лондон вече не изключва втори референдум за независимост на Шотландия, но с условия

Лондон вече не изключва втори референдум за независимост на Шотландия, но с условия

60% да го искат „достатъчно дълго време“…

Стърджън обаче твърди, че оттогава пейзажът се е променил, най-вече поради излизането на Великобритания от Европейския съюз - ход, на който се противопоставя по-голямата част от населението на Шотландия.

"Ако през 2014 г. знаехме всичко, което знаем сега за пътя на Обединеното кралство, не се съмнявам, че тогава Шотландия щеше да гласува с "да", категорична бе Стърджън в интервю за Би Би Си.

Подобно на Уелс и Северна Ирландия, Шотландия има свой парламент и местно правителство, като води собствена политика по отношение на общественото здравеопазване, образованието и други въпроси. Британското правителство в Лондон обаче контролира въпроси като отбраната и данъчната политика.